28 / 03 / 2024

Kiralamak için ev satın alıyoruz!

Kiralamak için ev satın alıyoruz!

Konut fiyatlarındaki artışa rağmen, tüketici konuttan vazgeçmedi. Vatandaş güvenli yatırım aracı olarak konut alıyor. Kiralardaki artış konutu uzun vadeden çıkararak, kısa vadeli yatırım aracına dönüştürdü.



Konut fiyatlarındaki artışa rağmen, tüketici konuttan vazgeçmedi. Vatandaş artık güvenli yatırım aracı olarak konut alıyor. Kiralardaki yüksek artış konutu uzun vadeden çıkararak, kısa vadeli yatırım aracına dönüştürdü.


Türkiye ekonomisinde inşaat ve konut sektörünün önemi her geçen gün artıyor. Çimento, demir çelik, cam ve hatta finans başta olmak üzere birçok sektör, inşaat sektörüne hatırı sayılır katkıda bulunurken, ekonomik büyüme içindeki payının da artmasına yol açıyor. Son dönemde inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (Milli Gelir) içindeki payı yüzde 6’ya yükseldi.  


KUR RİSKİ DE DURDURAMADI


Geçen yıl Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, Türk lirası da dolar karşısında yüzde 24,89, euro karşısında yüzde 11,89 oranında eridi. Destek Menkul Değerler’in ‘konut sektörü’ raporuna göre, Türkiye’de konutların döviz kurundan satışa sunulması ve bir yılda fiyatların yüzde 20 artmasına rağmen tüketici konut yatırımından vazgeçmedi. Kur riskinin talepleri sınırlandırması beklenirken,  konut satışlarında talep azalması olmadı. Rapora göre bunun en önemli  nedenlerinden biri, insanların gayrimenkul yatırımını artık yeni güvenli liman olarak görmesi. 


KİRA GETİRİSİNE BAKILIYOR


Konuyu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, son dönemdeki konut alıcısının profilini, “Yatırım için konutu güvenli liman gören, diğer yatırım araçlarına güvenmeyen ve zaten onlarla yatırım  yapma konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler” olarak tanımladı. İnsanların artık konutun değerinin artmasından ziyade kira geliriyle ilgilendiği vurguluyan Dumankaya, tespitlerini şöyle sıraladı:  “Türkiye’de kira gelirleri çok arttı. Özellikle Suriyeli yabancı alıcılar ve  kentsel dönüşüm çalışmaları kira getirisini artırdı. Bu da yatırım için tüketiciyi cezbediyor. Bu açıdan konut artık yatırım aracıdır. Bizden konut alanların yüzde 60’ı yatırım için alıyor.” 


YATIRIM OLMASA ÜRETİM DÜŞER


Normal şartlarda konutun orta ve uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunun altını çizen Dumankaya, özellikle İstanbul’da kiraların çok yükselmesinin konutu kısa vadeli yatırım aracı haline getirdiğini söyledi. Türkiye’de sektörün yılda 550 bin adet yeni konut ürettiğini belirten Dumankaya, “İnsanlar konutu bir yatırım aracı olarak görmese bu miktar 300 binlere kadar düşer” dedi. 


DAR GELİRLİYE İMKAN TANINMIYOR


Raporda değinilen bir diğer önemli konu ise yüksek fiyatların dar gelirlinin ev sahibi olmasına engel olması. Yabancılara yapılan konut satışlarının, 2015 yılında bir yılda yüzde 20,4 arttığı bilgisini veren raporda, yabancılara yapılan satışların fiyatları şişirdiği ve bu durumun dar gelirli ailelerin ev sahibi olmasına olanak tanımadığı vurgulanıyor.


Özgür Düşünce




Geri Dön