24 / 04 / 2024

Kiralar ne kadar artacak?

Kiralar ne kadar artacak?

Yenilenen kira sözleşmeleri işlemlerinde en çok merak edilen husus: kira artış oranları oluyor? Ev sahibiniz kiranızı ne kadar arttıracak? Kiralar ne kadar artacak? İşte sorularınızın yanıtı...



Kiralar ne kadar artacak?

Süresi dolan kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, gündeme gelen husus "kira artış oranları" oluyor. Kira artış oranları, bilindiği üzere artık ÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyor.


ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranları arasında yer alıyor. Eylül ayına ait enflasyon oranlarına göre ÜFE oranları, aylık yüzde 0,88 artış gösterdi.


Kira artış oranlarında ÜFE oranlarının on iki aylık ortalamaları baz alınıyor. Eylül ayına ait ÜFE oranları on iki aylık ortalamalara göre %3,58 artış gösterdi. Buna göre Eylül ayında süresi dolan ve yenilenen kira sözleşmelerinde yapılacak kira artışları da yüzde 3,58'den yüksek olamıyor.


Üretici Fiyatları Endeksi Eylül 2013

Üretici Fiyatları Endeksi aylık % 0,88 arttı


Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre % 0,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,43, bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,23 ve on iki aylık ortalamalara göre % 3,58 artış gösterdi.


Aylık değişim; tarımda % -2,78, sanayide % 1,58 olarak gerçekleşti


Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,66 ve on iki aylık ortalamalara göre %2,17 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,77 artış gerçekleşti.


Sanayide en yüksek aylık artış kok kömürü ve rafine petrol ürünlerindedir


Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,78, imalat sanayi sektöründe %1,48, elektrik, gaz ve su sektöründe %2,58 artış olarak gerçekleşti.



Kira artış oranları Eylül 2013!
Kira ne kadar arttırılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön