27 / 04 / 2024

Kiralar neye göre artar?

Kiralar neye göre artar?

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, işyeri ve meskenlerde kiralar neye göre artar? Kira zam hesabı nasıl yapılır?



Kiralar neye göre artar?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede kira bedeline ve kira artış oranlarına ilişkin esaslara da yer veriliyor.


Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Peki, işyeri ve meskenlerde kiralar neye göre artar?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural meskenlerde uygulanıyor. İşyerinde ÜFE kuralı 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


ÜFE kira hesaplama örneği..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Ancak kira artış oranları hesabında, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mart ayında kiraya en fazla %3,10 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Zam oranı: yüzde 3,10

Zam bedeli: 31,0 TL

Zamlı kira bedeli: 1031,0 TL



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön