26 / 04 / 2024

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiralarda yasal artış oranı nedir? Artış oranı nasıl hesaplanır?



Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zammın yasal formüle göre yapılması gerekiyor.


Peki Borçlar Kanunu gereğince kiralarda yasal artış oranı nedir? Kiralarda yasal artış oranı nasıl hesaplanır?


Kiralarda yasal artış oranı..

Kanunen mesken ve işyerlerinde kira artış hesabı farklı şekilde yapılıyor. Kanunda yer alan esaslar 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. Kanunda yapılan bir değişiklikle işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Meskenlerdeki mevcut yasal artış hesaplama kuralı şu şekilde:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Hesaplamada kullanılan oranlar TÜİK tarafından her ay açıklanıyor. Ekim 2015 verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Buna göre, Ekim 2015'te yasal artış oranı yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 6,92 oranı oluyor. 


Enflasyon oranları Ekim 2015




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön