16 / 04 / 2024

Kiralarda yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiralarda yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Sözleşmesi yenilenen kiralarda yapılacak yıllık zamlar, Borçlar Kanunu madde 344 gereğince ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. Peki, kiralarda yıllık artış oranı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...



Kiralarda yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Sözleşmesi yenilenen kiralarda yapılacak yıllık zamlar, Borçlar Kanunu madde 344 gereğince ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. ÜFE oranları bülteni Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor.


Yİ-ÜFE sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtmaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Yİ-üFE oranları yukarıda da belirtildiği gibi her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Şubat 2014 dönemine ait ÜFE oranları bugün açıklandı. Buna göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.


Kiralarda yıllık artış oranı hesaplama..

Kiralamalarda yapılacak yıllık artışların hangi ÜFE oranı ile yapılması gerektiğine ilişkin ilk resmi açıklama TÜİK'ten geldi.


TÜİK açıklamasında göre kiralarda yapılacak yıllık artışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranlarının baz alınması gerekiyor.


Buna göre kira yıllık artış oranı Şubat 2014 yüzde 12,40 oranında karşımıza çıkıyor. Şubat 2014'te sözleşmesi yenilenen kiralamalarda bu oran üzerinden zam yapılacak.



ÜFE oranları 2014 Şubat!


Geri Dön