29 / 03 / 2024

Kiralardaki artış yüzde 30'u geçti!

Kiralardaki artış yüzde 30'u geçti!

Gayrimenkul işletmecisi Seyit Ahmet Toprak, kiralardaki artışın yüzde 30'u bulduğunu geçen yıl 400 ila 450 TL arasında kiralanan dairelerin şuan 600 lira civarında alıcı beklediğini kaydetti.



Gayrimenkul işletmecisi Seyit Ahmet Toprak, kiralardaki artışın yüzde 30'u bulduğunu geçen yıl 400 ila 450 TL arasında kiralanan dairelerin şuan 600 lira civarında alıcı beklediğini kaydetti. 


TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarken, 2016 Eylül ayma ait kira artış oranı yüzde 4,51 olarak belirlenmişti. Gayrimenkul işletme sahibi Seyit Ahmet Toprak TÜİK verilerini Haber Vaktim'e değerlendirdi. Konut satışlarındaki artışı, yabancıların Türkiye'den fazlaca konut almalarına bağlayan Toprak, "Bu veriler oluşturulurken hiçbir zaman halkın içine inerek araştırma yapılmamıştır" dedi. 


GİDERLER ARTTI 

"Döviz hareketleri inşaatın maliyetini yükseltti, demire, çimentoya zam geldi. Bir inşaatın başlangıcından sonuna kadar 269 kalem gider vardır. Bunların hepsine döviz hareketliliği ile zam geldiği için 65-75 bin arasındaki bir daire maliyeti şuan 95-110 bine çıkmış durumda. Bunu da müteahhitler müşteriye yansıtıyor. 2016 endeksi ile 120150 bine satışa sunulan daireler şuan 190-250 bine kadar çıkmış durumda. Nisan ayında 130 bine satabildiğimiz bir daire şuan 170 bin lira civarına yükseldi. Bu artışlar sadece dövizden kaynaklı bir artış değil. Elektrikten, sudan, belediyenin aldığı harcırahlardan gibi birçok artışın etkisi bulunuyor." 


ALICI BULMAK ZOR 

"TÜİK verilerini yandaş bir analiz olduğunu, yüzde 30'luk elit kesime ait verileri yansıttığını, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirtti. 

Her gün birçok insan evini satmak için bize başvuruyor ancak bunlara alıcı bulmak oldukça zor, aylarca satışta bekleyen konutlar bulunuyor. Alımların artması için faizleri 1-1,5 puan düşmesi gerekir. Yakın zamanda bir faiz indirimi oldu ancak bu indirim 36 ay vade ile sınırlı kalıyor. 36 aydan sonrası için faizler vatandaşa yüksek geliyor. 36 aya kadar vade ile araba bile alınması zor görünmekte iken vatandaş konut nasıl alsın, bunlar göstermelik indirimler" diye konuştu. 


YÜZDE 30 ÜZERİNDE ARTIŞ 

Toprak, "Kiralarda yükselmenin yüzde 30'u aştığını söyleyen Toprak, geçen yıl 400-450 TL olan kiralık daireler şuan 600 lira civarında alıcı bekliyor. TÜİK verilerinin yansıttığı kira artış oranları zaten üfe tüfe olarak mecburen her yıl olan artışlar. Onu bir kenara koyalım, yüzde 30'u aşan bir kira artışı gerçekleşti" şeklinde konuştu. 


EVDEN ÇIKARIYORLAR 

Seyit Ahmet Toprak, "Kiralardaki artışlarla birlikte ev sahipleri eski kiracılarına yüksek zam uygulayamayacağı için baskı ile çıkarmaya çalışıyor. 700 lira kira alan ev sahibi kiracısını çıkarıp 1000 lira üzerinde bir bedel ile kiralamak istiyor. Maddi, manevi baskı ile evden çıkartmaya çalışıyorlar ben de dükkan sahibim ile aynı sorunları yaşıyorum" dedi. 



Haber Vaktim


Geri Dön