20 / 04 / 2024

Kiralayan 10 yılın sonunda kiracının tahliyesini isteyebilir mi?

Kiralayan 10 yılın sonunda kiracının tahliyesini isteyebilir mi?

Kira sözleşmemi imzalayalı 10 yıl oldu. Kiralayanlar hiç bir gerekçe göstermeden 10 yılın sonunda kiracı olarak tahliyemi isteyebilir mi? 10 yılın tamamlanması için yılın başı mı bekleniyor? Sorularını Tamer Heper yanıtlıyor.



1 Ocak 2006 tarihli kira sözleşmesi ile işyeri kiracısıyım. Bir müddet önce yazınızda kiralayanların 10 yılın sonunda hiçbir gerekçe göstermeden kiracının tahliyesini isteyebileceğini yazmıştınız. Şimdi benim durumumda olanlar için 2016 yılında kiralayan tarafından tahliye edilme tehdidi mi var? Bunun için 2016 yıl başı mı beklenecek? Yani benim durumumda olanlar için daha iki sene süremiz mi var? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? - S.G. 


Okuyucumun sorusu biraz uzundu ben kısalttım. Mektubunun bir yerinde 2018 tarihini de telaffuz etmiş, ben okuyucumun kira sözleşmesinin 2006 başlangıç tarihli olduğunu kabul ederek yanıt vereceğim. 


Evet 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu'nda yeni bir kavramla kiracılık süresi 10 yılını dolduran kiracıların, hiçbir gerekçe göstermeden tahliyelerini talep mümkün. Böyle bir madde bugüne kadar hiçbir kanunumuzda yoktu, bu tamamen yeni. Onun için akıllar karışık. Ancak önümüzde bir gerçek var ki, ilk sözleşme tarihine bakılarak 10 yıllık kiracılık süresi dolan kiracılar için kiralayan tahliye talebinde bulunabilecek. 

Ancak bunun için 10 yıllık dönemin dolmasından en az üç ay önce kiracıya bu konuda bildirimde bulunulması lazım. Bu tarihler takvim yılı başı olarak değil, kira yüı olarak hesaplanacak. 


Ancak 2012 tarihinde kira süreleri gözönüne alınarak bazı istisnai durumlar söz konusu oldu. Şöyle: 1 Temmuz 2012'de 10 yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıllık bir uzama süresi öngörülmüştür. Okuyucumun sözleşmesi 2006 başlangıç tarihli olduğuna göre 2012 yılı içinde beş yıldan daha kısa süre kaldığı için onlara beş yıllık bir ek süre tanınmış oldu. Bu durumda olanlar için süre Temmuz 2017'den itibaren dolmuş ve uygulamaya başlanılmış olacak. 


2012 yılında 10 yıllık süreleri dolmuş olanlar için ise iki yıllık bir uzatma süresi tanındı. Onların süresi Temmuz 2014'ten itibaren doldu. 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön