27 / 04 / 2024

Kiralık evde kombi arızası kime aittir?

Kiralık evde kombi arızası kime aittir?

Mesken kiralamalarında evin içerisinde yapılan giderlerden hangilerinin ev sahibine hangilerinin ise kiracıya ait olduğu, merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Peki, kiralık evde kombi arızası kime aittir?



Kiralık evde kombi arızası kime aittir?

Mesken kiralamalarında evin içerisinde yapılan giderlerden hangilerinin ev sahibine hangilerinin ise kiracıya ait olduğu, merak edilen hususlar arasında yer alıyor. 


Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


Buna karşında kiracı da, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabiliyor.Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemiyor.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.


Peki, kiralanan evdeki arızaları kim karşılar? Kiralık evde kombi arızası kime aittir?


Borçlar Kanunu gereğince kiraya veren, kusuru olmadığını ispat etmedikçe, kiralananın ayıplı olmasından doğan zararları kiracıya ödemekle yükümlü oluyor.


Ancak yine kanuna göre evin içerisinde bulunan demirbaş malzemelerin iyi halde tutulmasını gerektiren masraflar kiracıya ait oluyor. Ancak kiracıdan kaynaklı olma ihtimali bulunmayan kombi arızasının ev sahibi tarafından karşılanması gerekiyor. Bu nedenle masrafların teknik servis sonucuna göre karşılanması gerekiyor.



Kiraya verenin borçları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön