20 / 04 / 2024

Kiralık mevsimi başlıyor!

Kiralık mevsimi başlıyor!

Geçtiğimiz yıllarda haziranda başlayıp ekim ayına kadar hareketlenen kiralık ev piyasası bu yıl aynı hareketi görmese de emlakçılar ve ev sahiplerini bir umut sardı...



Haziran ayı İstanbul'da kiralık ev arama döneminin başlangıcı olarak bilinir. Geçtiğimiz yıllarda haziranda başlayıp ekim ayına kadar hareketlenen kiralık ev piyasası bu yıl aynı hareketi görmese de emlakçılar ve ev sahiplerini bir umut sardı. İstanbul genelinde yapılan konut projelerinde kira fiyatlarının küresel krizin etkisiyle 2008 yılı aralık ayı ile aynı oranda kalması ise bu yıl bu umudu biraz daha artırdı. Her ne kadar yılın ilk beş ayında kiralamalarda durgun seyir izlense de yılın ikinci yarısının piyasanın ilk yarısına göre daha hareketli olacağı umudu hakim. İstanbul Umum Emlakçılar Odası tarafından hazırlanan nisan ayı semtlere göre ortalama kira değerlerinde hiçbir değişiklik meydana gelmedi. Kira değerlerinde ilk beş ayda yaşanan bu durgunluk Mayıs ayında ise küçük bir kıpırdanma olarak kendini gösterdi.

Yatırım amaçlı alanlar etkilendi İstanbul
Umum Emlakçılar Odası 2. Başkanı Nizamettin Aşa, mayıs ayı rakamları ile ilgili çalışmaların halen devam ettiğini söyleyerek "Bu yıl ilk kez Mayıs ayında bir hareketlenme ile karşılaştık ve yüzde 0.52 (yarım) oranında bir hareketlenme oldu. Bu sene böyle devam eder" diye konuştu. Durgunluktan en çok etkilenenen yerler ise merkezi yerlerdeki markalı konut projeleri oldu. Yatırım amacıyla alınan projelerin satışları kriz öncesinde tamamlanırken, yatırımcılar beklediklerini bulamadılar. Aşa, pekçok projenin konut kredisiyle alındığını söyleyerek, "Yatırım amaçlı alanlar kira getirisiyle projelerin kredilerini karşılamayı planlıyordu. Kredileri ödemekte güçlük çekenler var" dedi.

Durgunluk en çok merkezi bölgelerde
Anadolu Yakasında Ataşehir, Avrupa yakasında ise Bahçeşehir bölgesi başta olmak üzere emlak arzının yoğun olarak toparlandığı bölgelerde yüzde 30'lara varan düşüşler meydana geldi.

Mayıs'ta kiralar yarım puan oynadı
Yılınilk 5 ayında ortalama kira fiyatlarında hiçbir değişiklik meydana gelmedi. Bunu İstanbul Umum Emlakçılar Odası tarafından hazırlanan tablodan da görnek mümkün. Halen veri toplama çalışmaları devam eden mayıs ayında ise ilk beş aya göre kira fiyatlarında ve kiralama olaylarında kıpırdanmalar meydana geldi. Aşa, ilk defa mayıs ayında kira değerlerinin yüzde 0.50 (yarım) oranında artıtığını söyledi. Bu da sektörün hareketlendiği anlamına geliyor. Kiracılar için bu dönem ise fırsat dönemi olarak gösteriliyor. Sektördeki kiralamalar eskisine nazaran daha düşük oranda devam ediyor. Tek hareketlilik ise daha ucuza kiraya geçmek isteyenlerin bu dönemi fırsat bilerek ev değiştirmesinden kaynaklanıyor.

Projeye göre yüzde 30 düşüşler var
Eskiden arz fazlası konut satışlarını etkilerken bu yıl ile birlikte kiralık evler de bundan nasibini aldı. Her ne kadar ortalama kira değerleri aynı oranda kalsa da bazı bölgelerde yatırımcılar dairenin boş kalmaması için yüzde 30'a varan oranda kira indirimleri ile kiracı arıyor. Re/Max ABC ofisinden alınan bilgiye göre Soyak Yenişehir'de 2+1 daireler 1100 TL ortalamasından kiraya verilirken kira fiyatları 700 TL'ye kadar düştü. Bahçeşehir'deki Century 21 KOM ofisine göre ise bölgedeki 1+1 daireler 750 TL ortalamasında iken bu fiyat 500 TL'ye kadar düştü. Bazı konut sahipleri ise tüm bu düşüşe rağmen kiralar konusunda direnmeye devam ediyor.
Sabah Emlak


Geri Dön