26 / 04 / 2024

Kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alıyor. Peki hangi kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenir? Kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?



Kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi sözlü olarak yapılabildiği gibi yazılı olarak yapılabiliyor. Ayrıca, kira sözleşmesi bir noter huzurunda da imzalanabiliyor.


Kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alıyor. Ancak tüm kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenmiyor. 


Yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi, depozito tutarı, kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor. 


"Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)"


Vegiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.



Kira artış oranı nasıl hesaplanır 2014?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön