26 / 04 / 2024

Kiranın vergisi 2015 ne kadar?

Kiranın vergisi 2015 ne kadar?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Vergi bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor. Peki, kiranın vergisi 2015 ne kadar?



Kiranın vergisi 2015 ne kadar?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Vergi bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor.


Buna göre bu sene 2014 yılı içerisinde elde edilen mesken ve işyeri kiraları için vergi ödeniyor. Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor.


Elde edilen gelirin bu bedelden yüksek olması halinde beyanname verilerek kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, kiranın vergisi 2015 ne kadar?


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihlerinde evini kiraya verenlerin elde ettikleri gelir için beyanname sınırı 3.300 TL olarak belirlendi. 


Bu bedelden yüksek oranda gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi borcunu Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödemesi gerekiyor.


Mal sahipleri, kira geliri vergisi beyannamesini 25 Mart 2015 tarihine kadar vermek zorunda oluyor. Kira geliri vergisi mükellefleri, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergi bedeli üzerinden belli oranlarda indirim yapabiliyor.


ötürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. 


Vergilendirmede gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından bazı giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.


Döviz bazında kira artışı 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön