23 / 04 / 2024

Kiraya ne kadar zam yapılır 2015?

Kiraya ne kadar zam yapılır 2015?

Kira sözleşmesinin yenilendiği her sene mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, mal sahibi kiraya istediği kadar zam yapabilir mi? Kiraya ne kadar zam yapılır 2015?



Kiraya ne kadar zam yapılır 2015?

Kira sözleşmesinin yenilendiği her sene mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak mal sahibi istediği oranlarda zam yapamıyor. Kanunen kiracıya yapılacak zam enflasyon oranları ile kısıtlanıyor.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor. Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına yapılacak zam hesabında dönemin üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekiyor.


Hesaplamada kullanılan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Şubat ayında açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,33 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Bu verilere göre, ev sahipleri kiracısına en fazla %3,28 oranında zam yapabilecek.



Kiracının evde hayvan beslemesi yasaklanabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön