19 / 04 / 2024

Kiraya ne kadar zam yapılır 2016?

Kiraya ne kadar zam yapılır 2016?

Gayrimenkul kiralayan kiracılar, senelik sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira zammı ile karşılaşabiliyor. Peki, kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre kiraya ne kadar zam yapılır 2016?



Kiraya ne kadar zam yapılır 2016?

Gayrimenkul kiralayan kiracılar, senelik sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira zammı ile karşılaşabiliyor. Mal sahibi, kira bedeline yapacağı kira zammı hesabını yasalara göre yapmakla mükellef oluyor.


Aksi halde yapılan zammın geriye çekilmesi için kiracı dava açabiliyor. Buna karşın aynı şekilde mal sahibinin de kiraya konu olan taşınmazın kira değeri için dava açma hakkı bulunuyor.


Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre kira bedeline en fazla dönemin ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor.


İşyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içinde mal sahipleri kiracılarına sözleşmelerine bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira zam hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Ocak 2016 verilerine göre, kira bedelinde yüzde 5,28 oranında zam yapılacak.


Şubat ayında yenilenen kira sözleşmelerine uygulanacak zam oranı ise 3 Şubat 2016 tarihinde açıklanacak.



Enflasyon oranları Ocak 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön