26 / 04 / 2024

Kiraya ne zaman zam yapılır?

Kiraya ne zaman zam yapılır?

Kiraya veren ile kiracının haklarının korunduğu Borçlar Kanunu gereğince kira zammı enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, kiraya ne zaman zam yapılır? Kiraya nasıl zam yapılır? İşte kiracılık kanunu esasları...



Kiraya ne zaman zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Bu zam, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen esaslarda yapılabiliyor.


Kiraya veren ile kiracının haklarının korunduğu Borçlar Kanunu gereğince kira zammı enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Ancak bu kural yapılan bir değişiklik ile 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor.


İşyerlerinde 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor. Sözleşmede hangi oranda anlaşma yapılmışsa, bu oranda zam yapılabiliyor.


Meskende kirada yapılacak zam, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre hesaplanıyor. Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. 


Kanun esasları şu şekilde;

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.



Kira zammı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön