23 / 04 / 2024

Kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebilir mi?

Kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebilir mi?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde ÜFE'ye göre zam yapılıyor. Kimi zaman ev sahibi kiracısına yasalarda olan orandan daha fazla bir zam yapmak isteyebiliyor. Peki, bu durumda kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebilir mi?



Kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebilir mi?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kimi zaman ev sahibi kiracısına yasalarda olan orandan daha fazla bir zam yapmak isteyebiliyor. Peki, bu durumda kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebilir mi?


Kiraya yapılan fazla zam için itiraz edilebiliyor. Bunun için kiranın tespiti davası açabiliyor. Kiracı kanunen bu davayı istediği her zaman açabiliyor. 


Ancak mahkeme tarafından belirlenecek yeni kira bedeli kiracıyı bağlayacağı için yeni dönemin başlayacağı tarihin en geç 30 gün öncesinde dava açılması faydalı oluyor.



Kirada enflasyon hesabı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön