19 / 04 / 2024

Kiraz: Kentsel dönüşümde kredi faiz desteği müteahhitlere de verilmeli!

Kiraz: Kentsel dönüşümde kredi faiz desteği müteahhitlere de verilmeli!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av.Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde kredi faiz desteği müteahhitlere verilirse bankalar da süreçte aktif olabilir diyerek, 6306 sayılı yasa kapsamında yeni bir yönetmelik değişikliği yapılması gerektiğini söyledi...




Kentsel dönüşüm yasasında vatandaşa kira desteği ile birlikte kredi faiz desteği sunulmakta vatandaşın bu iki seçenekten birisini tercih etmesi istenmektedir. 


Kredi faiz desteği almak isteyen vatandaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kredi faiz desteği veren bankaya gidecek ardından da bağımsız bölümü başına 100.000 TL. olarak alacağı kredide uygulanacak olan faizin yarısını devlet karşılayacak olup krediler 2 yıl ana para geri ödemesiz olarak konutlarda 10 yıl işyerlerinde ise 7 yıl vadelendirilmektedir.


Buraya kadar yasal olarak bir sıkıntı bulunmamakla birlikte uygulamada kredi faiz desteği neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Bunun nedeni ise vatandaşların taşınmazları kendileri yapmak yerine bir müteahhit vasıtası ile yaptırmak istemeleri ve burada kira yardımı seçeneğini kullanmalarıdır. Bu durumda ise vatandaş kendi yapma seçeneğini kullanmadığı için ciddi zararlarla karşılaşabilmektedir. Bu seçenekte bankalar ise sürecin dışında kalmakta buda kentsel dönüşüm yasası kapsamında müteahhitlerin kredi kullanımlarında ve sermaye yapılarında ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. 


Oysa ki kredi faiz desteği bankalar tarafından riskli yapı ilan edilen veya riskli alan ilan edilen yerlerdeki taşınmazlar için müteahhitler lehine de tanzim edilebilmelidir. Müteahhitler eğer bu kredi faiz desteğinden faydalanabilirlerse kentsel dönüşümdeki ivme çok hızla yukarıya çıkabilecek şu an neredeyse çok düşük olan bankaların süreçteki rolü ciddi bir şekilde yukarıya çıkabilecektir. Bankaların sürece katılım kentsel dönüşümü beklentinin çok üzerinde hızlandıracaktır. 


6306 sayılı yasa kapsamında seçimlerden sonra yeni bir yönetmelik değişikliği yapılması düşünüldüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümdeki tıkanmaları önleyici düzenlemelere ek olarak bankaları da sürecin içine sokan, müteahhitleri kredi açısından rahatlatacak kredi faiz desteğini onlara da uygulatacak yeni bir yönetmelik maddesi eklemeleri gerekmektedir. 


Bilgilerinize saygılarımla


Av.Ali Güvenç KİRAZ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı


Geri Dön