25 / 04 / 2024

Kırklareli'nde, toplu konut yoluna inceleme!

Kırklareli'nde, toplu konut yoluna inceleme!

Kırklareli'nde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) yaptırdığı konutların yolunun 1. derece sit alanı kapsamındaki antik mezarlıktan geçirildiği iddiası üzerine, belediye ve müze yetkilileri bölgede incelemelerde bulundu



TOKİ Kırklareli toplu konut inşaatında 1,5 yıl ustabaşı olarak çalıştığını bildiren Bora Özgen, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerleşim planında mezarlık alanı olarak gösterilen antik mezarlığın bir bölümünden yol geçirildiğini öne sürdü.  Mezar taşlarının gece yarısı dozer ve kepçelerle sökülüp yol kenarına atıldığını iddia eden Özgen, "eğer mezarlık üzerinden yol geçirilmeseydi, bu yol iple çekilmiş gibi düzgün olmayacak, kıvrım yapmak zorunda kalınacaktı. Antik mezarlığın en az 60-70 metrelik bölümü yola dahil edildi" dedi.

Kırklareli Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri ile Kırklareli Müze Müdürlüğünden 2 arkeolog, iddialar üzerine, TOKİ'nin Karakoç köyünde inşa ettiği 456 konutluk alanda yapılan yolu inceledi. Kırklareli Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilisi, incelemenin ardından, yolun mezarlık üzerinden geçirilmediğini ve mezarlığa zarar vermediğini, ancak yapımı sırasında yola sınır olan mezarlık alanının üzerine hafriyat döküldüğünü söyledi. Mevzuata göre TOKİ'nin bazı yapı ve çevre düzenlemesi konularında belediyelerden izin almasının zorunlu olmadığını belirten yetkili, "zaten TOKİ'nin belediyemize herhangi başvurusu olmamıştır. Onun için buradan yol geçirilmesine ilişkin, izin verip vermememizin bir anlamı da yoktur" diye konuştu. Belediye yetkilisi, ayrıca söz konusu mezarlık alanının, tapu ve belediye kayıtlarına 1850 metrekare olarak geçtiğini kaydetti.

"KIRKLARELİ'NİN İLK MEZARLIĞI OLABİLİR"
Kırklareli Müze Müdürlüğü görevlisi arkeolog Hasan Taylan da tarihi MÖ 1000'inci yıla dayanan antik mezarlığın 1. derecede sit alanı olarak tescil edildiğini söyledi. Taylan, "antik mezarlığın sınırlarının tespit edilememesi nedeniyle, TOKİ'nin açtırdığı yolda mezarlığa ve mezarlara zarar verilip verilmediği konusunda net ifade kullanmak bu aşamada mümkün değil. Bu durum ancak arkeologlar tarafından yapılacak araştırma ve kazılarla ortaya çıkar" dedi. Mezarlığın, Kırklareli'nin ilk yerleşimi sırasında oluşturulduğunu tahmin ettiklerini bildiren Taylan, bölgede çok sayıda fotoğraf çektiğini, bunları ilgili kurumlarla paylaşarak konu hakkında daha geniş bilgi almaya çalışacaklarını belirtti.

Taylan, şunları kaydetti: "Mezarlık, Kırklareli-Kofçaz yolunun sağında, küçük sanayi sitesi karşısında, gecekondu önleme bölgesinde bulunmaktadır. Mezarlıkta 1 ile 3 metre yükseklikte menhirler var. Bölge gecekondu önleme bölgesi olarak planlandığı için mezarlık, tamamen ortadan kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya."
AA


Geri Dön