26 / 04 / 2024

Kırklareli’ne Atatürk Evi inşa edilecek!

Kırklareli’ne Atatürk Evi inşa edilecek!

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, kentin çehresini değiştirecek projelerini anlatmayı sürdürüyor. Kesimoğlu’nun Kırklareli’ne kazandıracağı projeleden birisi de Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aynısını yaptırmak.



Mevcut hizmet binamız bizim için artık çok yetersiz. Rektörlüğün bulunduğu alanı alarak hizmet binamızı oraya taşımak istiyoruz. Terminalin arkasında onun arazisi bizim. Orası 90’lı yılların başında kültür merkezi yapılması düşüncesi ile 49 yıllığına Kültür Bakanlığı’na devredilmiş. Fakat ben geldiğimden beri onu geri almaya çalışıyorum. Çünkü orada amaç dışı kullanım söz konusu. Kırklareli Üniversitesi kurulduğundan rektörlüğe tahsis edilmiş. Rektörlük binası olarak kullanılıyor bahsettiğim yer. Ancak burada amaç dışı kullanım söz konusu. Ben o alanı istedim. Geçtiğimiz günlerde bu alan ile alakalı tespitler yaptırdım. İlk alınan meclis kararını iptal ettirdim. Şimdi burasını resmen bu fiili durumdan sonra bakanlıktan geriye istiyoruz. Çünkü rektörlük yeni yapılan Kayalı Kampüsü’ne taşındı. Oraya yeni bina yaptırıldı.  Onlar terk etmemekte kararlılar. Ben de almakta kararlıyım. Eğer orayı alabilirsek hizmet binamızı oraya taşıyacağız. 

 

Vilayet Meydanı projesi    


Tarihimizle uyumlu, günümüzün ihtiyaçlarına cevap veren, geleceği de kucaklayan bir meydan düzenlemesi yapacağız. Kırklareli Hükümet Meydanı, Cumhuriyet’in simgesel alanlarından biridir. Adı da bu simgesellikle uyumludur. Ancak zaman içinde niteliği belirsiz ve kimliksiz yapılarca kuşatılmış ve tarihi önemini yitirmek zorunda kalmıştır. Oysa dünyanın sayılı kentlerine bakıldığında da görülebileceği üzere kentler, geçmişi geleceğe taşıyabildikleri ölçüde kimlik kazanabilirler. Zaman içinde planlama bütünlüğü bozulan Kırklareli’nin yeniden tarihi kimliğiyle modern kimliğini birleştirecek bütünlüklü bir planlama çalışmasına ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı giderebilmek için öncelikli olarak kent meydanını asıl amacına uygun olarak yeniden düzenlemek istiyoruz. Merkezdeki sıkışıklığı azaltmak için trafik akışını iyileştirmek de bunlardan biridir. Öncelikle trafik yoğunluğunu ölçüp, ardından da şerit disiplini çalışması yapacağız. Böylece Vilayet Meydanı etrafındaki sokakların yayalaştırılması ile Belediye ve Vilayet arasında, tren istasyonuna kadar ulaşacak bir yaya aksı oluşturmayı planlıyoruz. Amacımız, meydanın, meydana bağlanan kavşakların, otomobil akışının, bisiklet ve yaya yollarının bütünleşik bir biçimde kullanılmasını sağlamaktır. Trafik yoğunluğunu azaltmak, yaya önceliğini arttırmak ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıyan bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve Kırklareli’nin tarihiyle uyumlu Vilayet Meydanı’nı yeniden ortaya çıkartmak istiyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle Vilayet Meydanı’nı trafikten arındırarak yayalaştıracağımız gibi kaldırımları da kaldırmış olacağız. Toplu taşımaya ağırlık verilerek yeşil akslar oluşturulmasını sağlayacağız. Böylece kent içinde insan dolaşımı rahat, ulaşım kolay ve bütünlüklü bir yeşil örtü oluşturmuş olacağız. Kırklareli’nin kimliği, derin tarihi geçmişiyle geniş vizyona sahip gelecek arasında oluşturulmuş güçlü bir bağa sahiptir. Bu bağı, ‘Yeni Kuşak Belediyecilik’ anlayı şımızın gereği olarak, sürdürülebilir ve geliştirilebilir kılmak için katılımcı bir perspektifle ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlayarak geliştirmeyi hedefliyoruz.  


Kent Kültür Evi, turizme de katkı sağlayacak   


Trakya Kalkınma Ajansı Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı kapsamında hazırladığımız ‘Kent Kültür Evi’ projesinin inşaatında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yayla Mahallemizde Kırklareli'ne etnografik, folklorik ve tarihi temaların işlendiği, sergilendiği halka açık bir Kent Müzesi kazandıracağız. Bunun yanı sıra binanın içerisinde 40 kişilik konferans salonu ile toplantı, seminer, söyleşi, dinleti ve benzeri etkinliklerinde düzenlenebilecek. Bu proje ile ilimizde kültür turizminin gelişmesi ve canlandırılmasını, şehrimizin turizm kapasitesinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Kent Kültür Evi’nde yer alacak objeler ile hem yerli hem de yabancı turistlere şehrimizin tarihi kültürel özelliklerini yansıtarak, geçmişten günümüze kalan eserlerle de genç nesilde tarih bilinci oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kent Kültür Evi içerisinde yer alacak objeleri toplamaya devam ediyoruz. Kent Kültür Evi’nde sergilemek üzere halkımızdan da tarihi objeler bekliyoruz. Ellerinde bulunan tarihi objeleri bizlerle paylaştıkları takdirde, aldığımız objelerin altına bağış yapan vatandaşlarımızın isimlerini de yazarak Kent Kültür Evi’nde yaşatacağız. 


ATATÜRK’ÜN DOĞDUĞU EV   


Yayla Mahallesi’nde Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin aynısını yaptıracağız. Bu bina Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu bina. Onun projelerini elde ettik. Aynı binanın bir örneğini de Yayla Mahallesi'nde yapacağız. O bölgeyi hem yerli hem de yabancı turizm açısından canlandıracağız.  


İncidere Vadisi sosyal yaşam ve gezi alanı   


Kırklareli'nde İnci Dere’yi yeni bir sosyal yaşam alanı olarak kazandırıyoruz. İnci Dere ıslahı yapıldıktan sonra, dere içerisinde bir gölet alanı oluşturulacak ve dere ile gölet çevresinde yürüyüş bisiklet parkuru yapılacak. Gölet içerisinde yapılacak yapay ada ile sosyal tesis planlanacak. Olta balıkçılığı, kafeterya tesisi kuğu ve güvercin yuvaları yapılacak. İnci Dere vadisi içerisinde kalan diğer alanlarda da; piknik alanı, çocuk oyun alanı, hobi bahçeleri kurulacak olup kentin stresinden uzaklaşmak isteyen saygıdeğer vatandaşlarımız için güzel bir sosyal yaşam ve gezi alanı yaratmış olacağız. Burası tamamlandığında Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi bir yaşam alanı oluşturmuş olacağız.


Sivil toplum ve gençlik merkezi   


Hayata geçirmek istediğimiz başka bir projemiz ‘Sivil Toplum ve Gençlik Merkezi’ yapacağımız bu proje sivil toplum örgütlerine ve gençlere yönelik bir hizmet binası olacak. Boşaltacağımız mevcut hizmet binasını ikiye bölerek yarısını STK’lara yarısını da gençlerimize tahsis edeceğiz. İçerisinde konferans salonu, toplantı salonu, okuma salonu, kitaplık vs. yani bütün ihtiyaçlarını giderebilecek bir mekâna kavuşacaklardır. Mevcut hizmet binamızı taşıdıktan sonra burada hemen çalışmalara başlayacağız



Yurt Gazetesi


Geri Dön