19 / 04 / 2024

Kırklareli'ne Doğa Eğitim Merkezi kuruluyor

Kırklareli'ne Doğa Eğitim Merkezi kuruluyor

Kırklareli'ne bağlı Dereköy köyüne 600 bin avroluk "Doğa Eğitim Merkezi" kuruluyor



Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü'nce Yıldız Dağları'nda Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların
Korunması ve Sürdürülebilir Gelişimi Projesi kapsamında, Kırklareli'ne bağlı Dereköy köyüne 600 bin avroluk "Doğa Eğitim Merkezi" kuruluyor.

Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bulgaristan arasında yürütülen proje kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, Avrupa Birliği'nce (AB) kabul edilen "Doğa Eğitim Merkezi" projesinin hayata geçirilmesine başlandığını söyledi.

Gültekin, doğa sevgisinin küçük yaşta başladığı için çocukların ön planda tutulduğu proje kapsamında binaların yapıldığını ve açılış için çevre düzenlemesinin beklendiğini kaydetti.

Projenin 600 bin avroya mal olacağını ve 375 bin avrosunun AB tarafından karşılandığını anlatan Gültekin, "Gençlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere doğa eğitimi ile ilgili alanda vereceğimiz eğitimler, doğal alanda planlanmış bir proje çerçevesindedir" dedi.

Gültekin, şöyle devam etti:
"Dereköy'deki merkezimiz özenle hazırlandı. Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin konaklayabileceği yatakhaneler yapıldı. Bu projeye yaklaşık 600 bin avroluk bir bütçe ayrıldı. 2010 yılında hizmete girecek olan merkezimiz herkese açık olacaktır."

-TÜRKİYE'DE İLK VE TEK DOĞA EĞİTİM MERKEZİ-
Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Planlama Daire Başkanı Ercan Türk de Doğa Eğitim Merkezi'nin Türkiye'de ilk ve tek olduğunu bildirdi.

Projenin çok yerinde ve doğru bir yatırım olduğunu belirten Türk, 11-15 yaş çocukların eğitilebileceği, sosyal aktivitelerin uygulanabileceği bir mekanın özenle hazırlanmış olduğunu kaydetti.

Merkezde aynı anda 24 öğrencinin eğitim görebileceğini vurgulayan Türk, "Böyle bir merkez Türkiye'de ilktir. Bu tür merkezlerin uygun bölgelerde yapılması çok isabetli olacaktır" diye konuştu.

Proje yöneticisi Nihal Yenilmez Arpa ise merkezin, gençlerin, çocukların doğa bilincini artırması amacıyla yapıldığını belirtti. Arpa, şunları kaydetti:

"Bu sadece Yıldız Dağları çevresinde yaşayanları kapsayan bir program değildir. Bu projeyle Türkiye-Bulgaristan arasında iş birliğinin güçlendirilmesi hedeflendi. Bulgaristan ile aynı ekosistem içerisinde yaşıyoruz. Bizim Yıldız Dağları Bulgaristan'da Istrancalar'ın bir devamı. Bu gerçekten çok ciddi bir çalışma. Vatandaşın sahip çıktığı, 'bu benim projem' diyerek çalıştığı proje. 2 bin 500 metre karelik alanda oluşturduğumuz bu doğa eğitim merkezinde 7 tane tesis kortu var.

Bizim amacımız çocuklarımızı bu binalar içerisine koyup dört duvar arasında eğitim vermek değil. Bu merkezin varlığını hissederek doğada nasıl bir eğitim alırız diye bir mekana getireceğiz. Çocuklar kendileri burada toprakla uğraşarak, kendileri bir şey üretsinler diye hobi bahçeleri oluşturma çalışmalarını sürdürüyoruz.

Hedefimiz bu binaların yöre halkı tarafından sahiplenilmesi. Daha sonra bu eğitimlerin yaygınlaştırılması. Bizim bu hedefimiz sadece burada sınırlı kalmasın. Bulgaristan'dan gelen çocuklarımızı da burada konuk edeceğimiz gibi bizim çocuklarımız da Bulgaristan tarafına çok rahatlıkla gidebilecekler."
AA


Geri Dön