18 / 04 / 2024

Kırlangıç yağ fabrikası sosyal hayata kazandırılıyor!

Kırlangıç yağ fabrikası sosyal hayata kazandırılıyor!

Kırlangıç yağ fabrikası sosyal hayata kazandırılıyor. Kırlangıç fabrikasının 100 yıllık sabunhanesinde basın toplantısı yapan Belediye Başkanı Rahmi Gençer. "Bu. Türkiye'ye örnek olacak bir dönüşüm projesi.



Kırlangıç fabrikası bundan 100 yıl önce sabunhane yapılmış, sonra çevresi geliştirilmiş, büyümüş, rafineri ilave edilmiş, zeytin dolum yerleri ilave edilmiş. Kırlangıç fabrikasının mazısı 100 yıldan fazla. İnsanlara iş kapısı olmuş, aş kapısı olmuş. Ayvalık'ın güzel zeytin yağını, sabununu dünyaya tanıtmış. 

Bundan yaklaşık 17 sene önce eski belediye başkanlarından Ahmet ağabeyimiz Ahmet Tüfekçi burayı satın almış. 

20 bin metrekarelik bu yer yaklaşık 17 senedir belediyemizde. Deniz kıyısında böyle bir yerimiz var. Burası gerçekten çok kıymetli bir yer. Hepimiz bu yerin üzerine titriyoruz. 

Burasının sosyal hayata kazandırılması gerekiyor. 

Mimar Ersen Gürsel Kırlangıç'ı inceledi. 

Geçmişten de aldığımız bilgilerle bu fabrikayı hem halkımıza, hem sosyal hayata kazandıracak, hem şehrimize yeni bir nefes alacak bir yer yapacağız. Yani burası bir AVM olmayacak. 

İçinde müzeler olacak. Aynı zamanda Ayvalık'ın sanatçıların kendilerini anlatabileceği yerler. Sivil toplum örgütlerinin ihtiyacı olan salonlar, bunun yanında oteller, aynı zamanda bir akademi olacak. Bu tip fikirlerle yoğrulduk. Ayvalık'ın en büyük nüfusunun büyük bir kısmı burada yaşıyor. 150 evler ve Armutçuk: Cunda yolu bağlantısı var. Ayvalık'ın merkezine kadar müthiş bir yer burası. Adını deştirmeye hiç gerek yok. Kırlangıç zaten çok güzel bir kuş. Bu Ayvalık'ın hayali, o yüzden bunu başarmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Maliyetten de bahseden Gençer. "Maliyeti büyük bir rakam. Buradaki beklentimiz, güçlü firmaların sponsor olarak, müzelerimizi, sanat galerilerimizi, içinde Ayvalık'ın büyük eksiklerinden biri olan sinema salonları da bulunan sosyal alanları bağışla yaptırmak. Bu. 

Türkiye'ye örnek olacak dönüşüm projesidir. 

Burada alışveriş yapılacak yerler de olacak. 

Küçük bir oteli de olacak içinde, sineması da. Bu bölgede yaşayanlar burada hayatını geçirecek, buradan yürüyerek Ayvalık merkeze gidecek. 

İnsanlar buranın içinden geçecek. Tel örgüler kalkacak, bizim olacak. Ayvalık'ın olacak. Bu yüzden çok önemsiyorum ben" diye konuştu. 

Mimar Sinan büyük ödülünün sahibi olan Mimar Ersen Gürsel de. "Bu proje sadece mimarları değil, herkesi ilgilendirecek. Maalesef Türkiye'de kentsel dönüşüm diye ne olduğu belirsiz uyduruk bir model var. Bu. dünyada uygulanmakta olan tüm kentsel dönüşüm projelerinin benzeridir, il merkezindeki eski sanayi bölgeleri şehir dışına çıkarılır, bu alanlar sosyal hayata kazandırılır. İşte bu proje, eski sanayi bölgesinin şehrin sosyal hayatına kazandırılmasıdır" ifadelerini kullandı.


Balıkesir Ekspres


Geri Dön