29 / 03 / 2024

Kırsal dönüşümde pilot köyler 2014!

Kırsal dönüşümde pilot köyler 2014!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kırsal alanda yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılacak dönüşüm kapsamında pilot köyler belirlendi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada kırsal dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi ver




Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kırsal alanda yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılacak dönüşüm kapsamında pilot köyler belirlendi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada kırsal dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verildi. Dönüşüm kapsamında yapılacakların sıralandığı açıklamaya göre. Öncelikle kamu tarafından üst ve alt yapılar planlanacak. Bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemlerle yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, koy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak. 

Bu tesislerin yapımının teşvik edilmesiyle kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik ve kültürel gelişmeleri sağlanarak. kırsaldan buyuk kentlere göç engellenecek, sürecin tersine işlemesiyle sosyal ve kültürel çatışmaların önüne geçilebilecek. 

Bakanlık en kısa surede yapım aşamasına geçilebilecek köy belirleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Kütahya'nın Arslanapa ilçesinin Kureyşler koyu (57 hak sahibi). 

Kahramanmaraş'ın Göksu ilçesinin Gücuksu koyu (76 hak sahibi) ve Karaman'ın Merkez ilçesinin Güldere köyü (79 hak sahibi) pilot olarak belirlendi. 

Kureyşler ve Gucüksu köyünde hak sahipliği, yer seçimi, jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar planı, parselasyon çalışmaları tamamlanarak arsa satışlan yapıldı. Alt yapı ve ust yapı proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu iki köyde, yapım işlerine başlanabilmesi içm beş aylık süre ongöruluyor. 

Guldere köyünde ise hak sahipliği ve yeni yerleşim için alan belirlendi ve Bakanlığa tahsisi istendi. Köyde tahsisın tamamlanmasıyla yedi aylık surede yapım aşamasına geçilmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdrıs Güllüce de konuya ilişkin değerlendirmesinde. konutların, vatandaşlar tarafından seçilen yöresel projeler baz alınarak. yapılacağını söyledi. 

"Bir koy konağı, köy meydanı ve çeşme, iki yüz ya da üç yüz kişilik cami. bir şadırvan, bin metrekarelik alana ustu kapalı bir pazar yeri. muhtelif yerlere üç tandırevi. içerisinde lavabo. traktör garajı olmak üzere müştemilat yapılacak* diyen Güllüce, çalışmaların en kısa surede tamamlanmasını hedeflediklerim vurguladı



Yedigün Gazetesi


Geri Dön