28 / 03 / 2024

Kırsal kesim arsa tahsisinde yeni olanaklar sağlanacak!

Kırsal kesim arsa tahsisinde yeni olanaklar sağlanacak!

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası kapsamında, Sosyal Konut Yasası çerçevesinde dağıtılan kırsal kesini arsalarının işlemlerinin tamamlanmasını ve tahsil edilemeyen alacaklar m tahsil edilmesini hedefliyor.



İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, 19 Ocak 2016'da yürürlüğe giren 3/2016 sayılı Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası kapsamında, Sosyal Konut Yasası çerçevesinde dağıtılan kırsal kesini arsalarının işlemlerinin tamamlanmasını ve tahsil edilemeyen alacaklar m tahsil edilmesini hedefliyor. 


İçişleri ve Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 23/78 Sayılı Sosyal Konut Yasası çerçevesinde başlayan ve devam eden kırsal kesim arsa dağıtım sürecinde bugüne kadar 6 bin 238 adet kırsal kesim sosyal konut arsası verildi. Hak sahiplerinden 2 bin 198 kişi ile arsa satış sözleşmesi imzalanırken, bu arsaların bin 857 adetine konut inşaatı yapıldı. 


Ancak yasal yükümlülüklerini yerine getirip kırsal kesim arsası koçanı alan kişi sayısı sadece 423. 

Yeni değişiklik ile, 9 Temmuz 2007 öncesi 23/78 sayılı Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan kırsal kesim arsalarında, Konut Edindirme İdaresi ile " arsa satış sözleşmesi imzalamamış ve sorumluluklarını yerine getirmemiş" hak sahiplerine yeni bir olanak Hak sahiplerinden 2 bin 198 kişi ile arsa satış sözleşmesi imzalanırken, bu arsaların bin 857 adetine konut inşaatı yapıldı. 

verilmesi amaçlanıyor. 


Konut inşaatına başlayanlara veya bitirenlere 3 yıl


Bu çerçevede konut inşaatına başlamış ve/veya tamamlamış ancak satış sözleşmesi imzalamamış olan kırsal kesim arsa hak sahiplerine, arsalarının satış sözleşmesini yapmaları için 3 yıllık süre olanağı verildi. 


İmzalamayanlar yeniden değerlendirilecek 


Konut inşaatına başlamamış ve satış sözleşmesi imzalamamış olan hak sahiplerinin durumu, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Konut Edindirme Birimi tarafından değerlendirilecek. 


Değerlendirme sonucunda hak sahibi niteliği taşıyanlara satış sözleşmesi yapmaları için 2 yıl süre verilecek. Hak sahibi niteliğini taşımayanların ise arsa hak sahipliliği iptal edilecek. 


Faiz indirimi uygulanacak 


Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası'nda yapılan diğer bir düzenlemeye göre ise, 1990-1993 yıllarında kırsal kesim kredisi alan ve geri ödemelerini aksatan kişiler ile sosyal konut borcu olanlara, faiz indirimi yapılarak bir yıllık süre tanınacak. 


Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası kapsamında bulunan hak sahiplerinin, bir ay içinde İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Konut Edindirme Birimi'ne başvuruda bulunması gerekiyor.  İlgili hak sahiplerine, Birim tarafından yazılı çağrı gönderilmeye başlandığı belirtilerek, hak sahiplerinin konu ile ilgili 611 13 51 / 61113 52 / 61113 53 numaralı telefonları arayarak Konut Edindirme Birimi'nden de ayrıntılı bilgi alabilecekleri kaydedildi.



Yeni Düzen


Geri Dön