18 / 04 / 2024

Kırşehir doğal taş sektöründe söz sahibi olmak istiyor!

Kırşehir doğal taş sektöründe söz sahibi olmak istiyor!

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Türkiye'deki doğal taş rezervinin yüzde 4,3'üne sahip olan Kırşehir'de yatırımları arttırarak bu sektörde Afyonkarahisar ve Muğla yakalamayı hedeflediklerini söyledi....



Ekicioğlu, odalarınca hazırlanan "Kırşehir Doğal Taş Sektörü Analiz ve Yatırım İmkanları Raporunun Hazırlanması Projesi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ahiler Kalkınma Ajansının desteklediği proje ile Kırşehir'in doğal taş potansiyelini ortaya çıkararak, yatırım imkanlarını iş adamlarına sunmayı planladıklarını belirtti.


Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümündeki akademik personelin de projede görev alacağını ifade eden Ekicioğlu, "Hedefimiz, hazırlanacak fizibilite ve sektör raporuyla yeni maden tesislerinin kurulmasının önünü açmak. Yatırımın teşvik edilmesini sağlamayı ve madencilik sektörü için ticari faaliyetlerin farkındalığını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Çevreye duyarlı bir madencilik yapılması konusunda titiz davranmak istiyoruz" diye konuştu.


Ekicioğlu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye'nin 3 milyar metreküplük işletilebilir doğal taş rezervi olduğuna işaret ederek, Kırşehir'in, Muğla ve Afyonkarahisar kadar rezerve sahip olduğunu ancak bu konuda atılım yapamadığını söyledi.


Doğal taş yatırımları ve ihracatı konusunda kendilerinden öndeki illeri yakalamayı hedeflediklerini dile getiren Ekicioğlu, şunları kaydetti:


"Afyonkarahisar, yüzde 3,5'luk mermer rezervine sahip ancak 200'ün üzerinde mermer fabrikası var. Muğla, işletilebilir rezervin yüzde 4,7'sine sahip. 2012 rakamlarına göre, Muğla'dan 250-300 milyon dolar arasında doğal taş ihracatı yapılıyor. Kırşehir'de de yüzde 4,3'lük bir rezerv var fakat baktığımızda Mucur'da 1, Organize Sanayi'de 2, Kaman'da 1 atölye ve fabrika var. Kırşehir'in taş çeşitliliği yönünden de ciddi bir potansiyeli var. Mucur bölgesinde mermer, Kaman bölgesinde traverten, oniks ve kireç taşı çeşitliliği bilinmektedir ancak bu doğal taş potansiyelini işleyecek büyük fabrikalar yok. Türkiye doğal taş rezervinin yüzde 4,3'üne sahip olan Kırşehir'de bu alandaki yatırımları teşvik ederek Afyonkarahisar ve Muğla gibi illeri yakalamak istiyoruz."


Kaman Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü öğretim görevlisi Gökhan Ekincioğlu ise proje kapsamında Kırşehir'in farklı bölgelerinden alınacak doğal taş numunelerinin yüksekokulun laboratuvarında inceleneceğini söyledi.


Kırşehir TSO'da gerçekleştirilen toplantıda, Kırşehir'deki ve ülke genelindeki doğal taş potansiyeli hakkında sunum yapan Ekincioğlu, hazırlanacak raporun, yatırım yapmayı düşünen iş adamlarına fayda sağlayacağını belirtti.


AA


Geri Dön