18 / 04 / 2024

Kırşehir Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi yıkılıyor!

Kırşehir Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi yıkılıyor!

Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen TOBB, TESK ve TESKOMB' un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesi 2. etap çalışmaları sürüyor.



Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen TOBB, TESK ve TESKOMB' un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesi 2. etap çalışmaları sürüyor. 


Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak olan Ahi Külliyesi için çalışmalar devam ediyor. 

Külliye alanını genişletme amacıyla bölgede bulunan bazı yerler yıkıldı ve yıkılmaya da devam ediyor. Külliye alanını genişletme amacıyla Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi'nin yıkımına başlandı. 


Yıkım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 

Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi'nin yıkımıyla bitmesiyle öğretmenevi, polisevi, jandarma sosyal tesislerinin yıkımının yapılması bekleniyor. Yıkımların bitmesiyle külliye projesinin diğer etapları da uygulanacak. 


Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi'nin yıkılan binasında eğitim 1992 yılında başlandı ve 2014 yılına kadar devam etti. 2014 yılında Fatma Muzaffer Mermer Kız Meslek Lisesi, Bağbaşı Mahallesinde yapılan yeni eğitim öğretim binasına taşındı. 

alana yapılacak Ahi Evran-ı Veli Külliyesi Projesi, Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi özelliğini taşıyacak. 

Ahilik gibi Kırşehir ve Türkiye için önemli bir değeri bir projeyle anlatmak büyük bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu bildiren Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, "Yüzyıllardır Ahilik Kültürü'nün merkezi olan Kırşehir'de Ahilik Kültürü'nün gelecek nesillere aktarmak, Ahilik felsefesini yaşatmak için başlatılan projemiz; Belediyemiz ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor. Buradan Gümrük ve Ticaret Bakanımıza, TOBB, 'un değerli Genel başkanlarına ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu projemiz bitirildiğinde Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak. Külliyenin içinde müzeler, arastalar, tören alanları olacak" ifadelerini kullandı. 

Şu an faal olan meslek gruplarının bu külliyenin içerisinde yer alacağını belirten Başkan Bahçeci, "Burası Ahi Çarşısı olacak ve bu çarşı Ahilik kurallarına göre işletilecek. Çarşı Ahilik ritüellerine göre açılacak ve kapanacak. Böylelikle oraya gelen misafirlerimiz Ahilik geleneğinde esnaf teşkilatı nasıl işlermiş görecekler" dedi. 


Başkan Bahçeci, 4 etaptan oluşan projenin 2. etabının yapıldığının bildirerek, "Proje 55 bin metrekarelik alan içersindeki inşaat alanı 36 bin metrekaredir. Külliye bünyesinde; Ahilik araştırma kütüphanesi, arasta/bedesten, ahilik müzesi, usta ve esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı, konaklama tesisleri ve yeme -içme mekanlarıyla Kırşehirimize yakışır, tamamen doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturularak camii ve türbe yapısına da uygun ve yaraşır bir mimaride yapılacak. Külliyemiz tam olarak tamamlandığında da Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi Kırşehir'de hayat bulacak. 


Böylelikle Ahilik Kırşehir'de en güzel şekilde yaşatılacak. Projemizle günümüzde Ahilik kurallarının yavaş yavaş hayata geçtiğini göreceğiz. Biz bu Külliye ile birlikte sadece kendi kazancına endeksli bir anlayış değil toplumun kazancına endeksli bir anlayış oluşturmak istiyoruz. 


Bu külliye ile birlikte gençlerimize Ahilik Kültürünü aktararak bu kültürü en iyi şekilde onların özümsemesini hedefliyoruz. Böylelikle bir kültürel mirasımız geleceğe aktarılmış olacak" diye konuştu.


Ahi Yurdu Gazetesi



Geri Dön