29 / 03 / 2024

Kırşehir Karakurt Kaplıcaları turizme kazandırılacak!

Kırşehir Karakurt Kaplıcaları turizme kazandırılacak!

KIRŞEHİR Valisi Necati Şentürk, Karakurt Kaplıcalarının sağlık turizmine kazandırılacağını söyledi. Karalar Köyünde bulunan Karakurt Kaplıcalarının bulunduğu alanda İl Özel İdareVali Necati Şentürk, gazetemizin yayınlarını değerlendirdi.



Gazetemiz "Kırşehir Çiğdem"de Karakurt Kaplıcası mevkiinde imar planlaması yapıldığına dair 28 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan "Termal Turizme İmar Planı Desteği" başlıklı haberimizin ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan'ın gazetemize imar planına ilişkin yaptığı açıklama sonrası, Karakurt'un yeniden ayağa kalkması Kırşehir'de gündeme geldi. 

Karalar Köyünde bulunan Karakurt Kaplıcalarının bulunduğu alanda İl Özel İdareVali Necati Şentürk, gazetemizin yayınlarını değerlendirdi "Karakurt Kaplıcaları sağlık turizmine kazandırılacak si'nce yürütülen imar çalışmalarının tamamlandığını belirten Vali Necati Şentürk, "İmar çalışmalarının tamamlanması ile bölgeye daha modern ve hizmet kalitesi daha yüksek tesisler yapılmasının önü açılmıştır. Yapılacak yeni tesisler Kırşehir'de sağlık turizminin gelişmesine ve bölge ekonomisine hareketlilik getirecektir" dedi. 

İl Özel İdaresi uhdesinde bulunan ve vasat kalitedeki kaplıca tesislerinin geçtiğimiz yıllarda kapatıldığını hatırlatan Vali Necati Şentürk, "Turizm bölgesi ilan edilen Karakurt Bölgesindeki termal kaynağın en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla imar planında değişiklik yapılması gerekiyordu. İl Özel İdaremizce yapılan imar planı değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildi ve onaylandı. Şimdi Karakurt bölgesinde bir yatırım alanı oluşturuldu. Burada, mevzuat çerçevesinde yap-işletdevret ya da kiralama yoluyla modern bir tesis yapılmasını hedefliyoruz. Böylece ilimiz ekonomisi ve sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip olan termal kaplıcayı yeniden ilimize kazandıracağız" dedi. 

Yapılan değişikliğin yatırımcıların ilgisini çekeceğine inandığını belirten Vali Necati Şentürk, yapılan çalışma ile Kırşehir'in sağlık turizmi alanında daha bilinen bir şehir olacağına inandığını ifade etti. 

BU ARADA Karakurt Termal Turizm Merkezi'nde yapılan imar planı ile alana gelecek yatırım olanaklarının önünü açabilmek, daha modern ve hizmet kalitesi yüksek yapılar inşa edebilmek için hazırlanan imar planı ile birlikte ekonomiye katkı sağlayacak ve daha düzenli bir turizm yatırımı amaçlanıyor. 

Kırşehir İl Özel İdaresi tarafından Kırşehir Terme/Karakurt Termal Turizm MerkeziKaralar Köyü 735, 1498, 1499, 1791, 1792 Numaralı Parsellere Ait 1/1000 Ölçekli İmar Planı Plan Açıklama Raporu yayınlandı. 

Rapora göre, planlama alam Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Karalar Köyü, Karakurt Kaplıcası Hamam mevkii, 1498-1499-1791-1792735 nolu parsellere ait 28 000 m2'lik alanı kapsıyor. 

Planlama alanına Kırşehir-Savcılı karayolundan ayrılan yollarla ulaşım sağlandığı, alanın Kırşehir'in güneybatısında yer aldığı ve Kırşehir merkeze 18 km mesafede olduğu bilgisi aktarılırken, Kırşehir, 1/100.000 ölçekli "Kırşehir-Nevşehir-Aksaray-Niğde" Planlama Bölgesi Çevre Düzen Planı bulunduğu ve çevre düzeni planında planlama alanının turizm merkezi alanı olarak belirlendiği belirtildi. 

Hem ısınmada, hem de enerji olarak kullanımda yenilenebilir enerji olarak büyük bir öneme sahip olduğu bilinen termalin gelişimi için ilimizde toplantılar düzenlense de Karakurt Kaplıcası'nda yıllardır süregelen belirsizliğe Kırşehir'in seçilmiş ve atanmışları ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek noktayı koyması bekleniyor. 

Hatırlanacağı üzere Kırşehir'in yaklaşık olarak 16 kilometre batısında Karalar köyü sınırları içerisinde yer alan ve araştırmalara göre, Selçuklu hükümdarı Kılıçarslan tarafından 1135 yılında Selçuklu beylerinden Karakurtbaba adına yaptırıldığı sanılan ve 2013 yılı Şubat ayında kira sözleşmesi feshedilerek İl Özel İdaresi'ne devredilen Karakurt Kaplıcası'nın kapıları kaynatılarak, işletmeye son verilmişti. 



Kırşehir Çiğdem




Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Selçuklu Devleti zamanından itibaren bilinen Karakurt kaplıcalarıyla ilgili hazırlanan imar planının onaylandığını bildirdi. Şentürk, Karalar Köyü sınırlarındaki Karakurt termal kaynağının en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla yapılan imar planı değişikliğinin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylandığını aktardı. İl Özel idaresinin hazırladığı imar planı çerçevesinde bölgeye modern ve hizmet kalitesi yüksek tesislerin yapılmasının önünün açıldığını belirten Şentürk, şunları kaydetti: "Turizm bölgesi ilan edilen Karakurt bölgesindeki termal kaynağın en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla imar planında değişiklik yapılması gerekiyordu, il Özel idaremizce ya pılan imar planı değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildi ve onaylandı. Şimdi Karakurt bölgesinde bir yatırım alanı oluşturuldu. Burada, mevzuat çerçevesinde yap-işlet-devret ya da kiralama yoluyla modern bir tesis yapılmasını hedefliyoruz." Şentürk, "imar çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgeye daha modern ve hizmet kalitesi daha yüksek tesisler ya pılmasının önü açılmıştır. Yapılacak yeni tesisler Kırşehir'de sağlık turizminin gelişmesine ve bölge ekonomisine hareketlilik getirecektir" ifadelerini kullandı. 


Günboyu




Haber Dokuz Sütun Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Selçuklu Devleti zamanından itibaren bilinen Karakurt kaplıcalarıyla ilgili hazırlanan imar planının onaylandığını bildirdi.


Şentürk, yaptığı yazılı açıklamada, turizm bölgesi ilan edilen merkeze bağlı Karalar Köyü sınırlarındaki Karakurt termal kaynağının en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla yapılan imar planı değişikliğinin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylandığını aktardı.


Yapılacak tesislerin Kırşehir'de sağlık turizminin gelişmesine ve bölgede ekonominin hareketlenmesine katkı yapacağını vurgulayan Vali Şentürk, "İmar çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgeye daha modern ve hizmet kalitesi daha yüksek tesisler yapılmasının önü açılmıştır. Yapılacak yeni tesisler Kırşehir'de sağlık turizminin gelişmesine ve bölge ekonomisine hareketlilik getirecektir" ifadelerini kullandı.


Karakurt kaplıcaları   

Kırşehir merkeze bağlı Karalar köyü sınırlarındaki eski kaplıca, Selçuklu Devleti döneminde 1135 yılında yapıldı. Daha sonraki dönemlerde eski kaplıca yapılarının yanında birbirine yakın iki blok olarak çağdaş kaplıca kompleksi ilave edildi. Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki kaplıcanın kalsiyum bikarbonatlı suyunun sıcaklığı 48 derece olarak ölçüldü.


Dokuz Sütun Gazetesi


Geri Dön