26 / 04 / 2024

Kırşehir Müzesi yeniden inşa edilecek!

Kırşehir Müzesi yeniden inşa edilecek!

1936 yılında yapımına başlanan ve 1975 yılında Kırşehir Valiliği tarafından ‘Tarihi eserlerin korunması’ adına oluşturulan ‘Eski Eserler Koruma’ komisyonu tarafından tesis edilen müze, Kırşehir Müzesi adı ile yeniden inşa edilecek..



Tarihi ve kültürel gelişimleri ile 1936 yılında yapımına başlanan ve 1975 yılında Kırşehir Valiliği tarafından ‘Tarihi eserlerin korunması’ adına oluşturulan ‘Eski Eserler Koruma’ komisyonu tarafından tesis edilen müze, Kırşehir Müzesi adı ile yeniden inşa edilecek. 


Kırşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Cumhuriyet Tarihi’nin ilk külliye projesi olan ‘Ahi Külliyesi Projesi’nin başlamasının ardından mevcut müze yerinin yıkımı gündeme alınırken Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası 14 bin metrekare alan üzerine yeniden inşa edilecek.


KIRŞEHİR MÜZESİ’NDE 8 BİN ESER MEVCUT

Kırşehir’de 8 bin eserin olduğunu ancak bu eserlerden 600 adetinin sergilendiğini söyleyen Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü, “Müze projesi, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye işletme Müdürlüğü tarafından hazırlatılan proje ile onay aldı. 2015 yılı yatırım programına yeni proje gündeme alınır alınmaz plan ve yapım işi ihalesi yapılacak.


Onaylı proje ise 8 bin metrekare alanı kapsarken, yeni Kültür Müdürlüğü ve Müze inşaatının 14 bin metrekare alanda planlanıyor. Kırşehir Müzesi’nin çevre yolu üzerinde yapımı düşünülürken yeni müze alanı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından tahsis edildi. İnşallah yeni müze alanı içerisinde kütüphane, restoran, kafe, otopark sosyal yaşam alanları olacak” dedi.


Teşhir salonu ile birlikte iki kat olan mevcut müzede eski eserlerin olduğunu söyleyen Güçlü, “Teşhirde Eski Tunç Çağı’ndan günümüze kadar uzanan eserler yer almaktadır. Kültür Merkezi binasının içerisinde bulunan ve önceleri Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan bölümün alt katında arkeolojik, üst katın büyük bölümünde ise Etnografik eserler sergilenmektedir. Alt kattaki salonun bir köşesinde de Roma Dönemine ait mermer eser grubu bulunmaktadır” diye konuştu.


Kırşehir’de 2015 yılının ilk üç aylık döneminde müzeyi bin 400 kişi ziyaret ederken Kırşehir’e Cumhuriyet Tarihi’nin ilk Külliye Projesi olan Ahi Külliyesi Projesi ise 55 bin metrekare alanda yer alacak. Külliyenin toplam inşaat alanı ise 36 bin metrekare olacak. Külliye bünyesinde Ahilik Araştırma Kütüphanesi, Arasta/Bedesten, Ahilik ve Astronomi Müzesi, Usta ve Esnaf Odaları, Dükkânlar, Şadırvan, Sahne ve Tören Alanı, Butik Konaklama Tesisleri ve Yeme -İçme mekânları ile birlikte doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturulacak mevcut camide türbe yapısına uygun mimaride olacak. 


Aşıkpaşa Gazetesi


Geri Dön