20 / 04 / 2024

Kırşehir’de emlak sektörü hareketlenecek mi?

Kırşehir’de emlak sektörü hareketlenecek mi?

Kırşehir’de bir yıldır durgun olan ve ülkemizde yaşanan olaylarla birlikte yaprak kımıldamaz haldeki emlak piyasası faiz indirimi ve desteklerle umutlanırken, şehrimizde emlakçılar alım ya da satımlarda henüz bir kıpırdanmanın olmamasından dertli…



Ülkemizin lokomotif sektörü olarak nitelendirilen inşaat sektöründe yurt genelinde olduğu gibi ilimiz Kırşehir’de de yaşanan sıkıntılı süreç devam ediyor.


Müteahhitlerin yeni inşaatlara başlamakta tereddüt ettiği, ev sahibi olmak isteyenlerin hayalini ötelediği şu günlerde banka kredi faizlerinin düşürülmesinin ardından konut alım ve satımlarında hiçbir hareketliliğin olmadığını belirten Kırşehirli emlakçı Nuri Amcaoğlu, konut satın almak için tasarruf yapmak isteyenleri teşvik etmek amacıyla 26 Ağustos’ta devreye girecek devlet katkısı uygulamasının sektöre hareketlilik getireceğini ümit ettiklerini ifade etti. Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle iki yıldır Kırşehir’de emlakçıların doğru dürüst iş yapamadığını belirten Nuri Amcaoğlu, faizlerin yüzde 0.95’e düşmesiyle biraz kıpırdama olduğunu, ancak konut almak isteyenlerin hala faiz oranlarının düşürülmesi umudu içinde oldukları için konut almaya pek sıcak bakmadıklarını söyledi. Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin, bankalara konut kredisi faizlerini indirmeleri yönünde yaptığı çağrılar üzerine konut alım satımlarında uygulanan faiz oranları bir çok banka tarafından düşürüldüğünü belirten Nuri Amcaoğlu, düşüşe rahmet hala bu oranları yüksek bulan vatandaşların konut alamadıkları için bekleyişte bulunduğunu, bu nedenle konut sektörünün çok zor günler yaşadıklarını söyledi.


Kırşehir’de geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 80 oranında düşüş yaşandığına dikkati çeken  Nuri Amcaoğlu, “Konut sektörü piyasaların ve önemli ekonominin lokomotifidir. Konut sektöründe yaşanacak canlılık tüm sektörleri yakından ilgilendiriyor. Biz istiyoruz ki Kırşehir’de insanlar konut sahibi olsun. Kendi evinde kira öder gibi otursun. Ama konut faiz oranları 1 puanın altına düşürülmesine rağmen hala yüksek. 0.80’in altına inerse konut satışları da artar, piyasada yaşanan durgunluk da biter. Ekonomiye büyük bir canlılık katar” diye konuştu. Nuri Amcaoğlu, yaptığı açıklamasının devamında şöyle dedi:

“Yurt genelinde yaşanılan konut satışlarındaki sıkıntı ilimiz Kırşehir’de de görülüyor. Kira fiyatlarının yüksek olması işleri etkilerken, konut fiyatlarındaki yükseklik ve bunun yanında vatandaşın alım gücünün giderek düşmesi biz emlakçıları vurdu diyebiliriz. Banka kredi faizlerinde düşüş kararının ardından beklediğimiz hareketlilik maalesef yok. Gayrimenkul, yatırım yapmak isteyenler için önemli bir araç, ancak yaşam standardı gittikçe aşağı çekilen vatandaş, yatırımı düşünmüyor, düşünemiyor. Bankaların faiz düşüşüyle ilgili açıklamalarına rağmen vatandaşta bir tedirginlik söz konusu olacak ki kredi talebi olmadı ve bununla birlikte konut talebi de yok. Devlet desteği ile piyasanın hareketleneceğini ve konut alım‐satımlarının yapılacağını umut ediyoruz” şeklinde konuştu.




Kırşehir Çiğdem


Geri Dön