26 / 04 / 2024

Kırşehir'de konut fiyatları neden arttı?

Kırşehir'de konut fiyatları neden arttı?

Kırşehir’de konut fiyatlarının Türkiye geneline göre yüksek oluşunu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Haluk Türedi değerlendirdi. Peki Kırşehir'de konut fiyatları neden arttı?



İnşşat Mühendisleri Odası Başkanı Haluk Türedi, hükümet ve belediyenin gerçekleştirdiği yatırım dolayısıyla konut (ev) fiyatlarının yüksek olmasında birinci derecede etkili olduğunu söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası ve İHT Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Türedi, “Kırşehir’de ev fiyatlarının yüksek olmasının nedeni konut politikasının yanlış olmasından kaynaklı” dedi. Türedi, “Konut yapım ve inşaat politikasının yanlış olması Kırşehir’de ev fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Maliyetleri suni şekilde yükseltiliyor. Arsa fiyatları, yapılan işin işçilik fiyatı, piyasada var olan sistem fiyatların da yüksek olmasına neden olmakta” diye konuştu.


“EN PAHALI KONUT KIRŞEHİR’DE”

Kırşehir’de Belediye ve hükümetin yaptığı yatırımların fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu ifade eden Türedi şöyle konuştu: “Maliyetleri değiştiren satış sistemine ve piyasada meydana gelen durgunluklara uygun şekilde sistemler üretiliyor. Üretilen sistemler de kendine göre maliyet yüklüyor. Çevre illerde dahil olmak üzere en pahalı konut Kırşehir’de 300-400-500 bine yakın konut fiyatları mevcut, bu rakamlar elbette yüksek konut sisteminin değişmeye başlaması ve güvenlikli yapıların yapılması ve siteleşme ister istemez fiyatların da artmasına neden oluyor. İşçilik malzeme alımları arsa alımları gibi nedenler ister istemez kar marjını yükseltmekte”

“HÜKÜMET VE BELEDİYE YATIRIMLARI FİYAT ARTIŞLARINDA ETKİLİ ”

Hükümet politikaları ve belediyelerin yatırımlarının da konut fiyatlarını etkilediğini anlatan Türedi, “Kırşehir’de artık eskisi gibi değil, hiçbir bina çürük denemez. Yapı-denetim firmaları ve insanların işlerine önem vermeleri nedeni ile çürük bina oluşumu söz konusu değil, malzemeler kaliteli şekilde üretiliyor. Gerekli birimler de denetimlerini aralıksız şekilde sürdürüyor. Mevcut belediye başkanı ile birlikte  TOKİ  önem kazandı. Önceki dönemlerde yapılan konut sayısı fazla oranda değil, TOKİ’nin bölgesel hareketinin de gelişimde büyük önemi oldu. Belediyelerin yatırımlarını hızlandırması ve hükümetin şehirleşmelere önem vermesi de bölgesel olarak fiyatların cazibe merkezleri oldukça artmasına neden oldu. Arsa sahiplerinin de fiyatları yüksek vermesi fiyatları o oranda kar edebilmek adına etki altına alıyor” ifadelerini kullandı.

Türedi arz-talep meselesi olduğu sürece fiyatların düşmeyeceğini söylerken konut fazlalığının da krize neden olabileceğini belirtti.



Hürriyet 


Geri Dön