19 / 04 / 2024

Kırşehir’de rüzgar enerji santrali açılışı yapıldı!

Kırşehir’de rüzgar enerji santrali açılışı yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polat Enerji tarafından Kırşehir'in Mucur ilçesi Geycek mevkiinde yapılan, 285 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip Geycek Rüzgâr Enerji Santrali'nin (RES) açılış törenine katıldı.



Polat Enerji tarafından Kırşehir’in Mucur ilçesinde yapılan Geycek Rüzgâr Enerji Santrali’nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yakaladığı büyüme trendinin devamı için başta yenilenebilir enerji kaynakları ile nükleer enerji olmak üzere tüm enerji kaynaklarından faydalanmak zorunda olduğunu kaydederek, “Biz ülkemize ve milletimize hizmet eden, yatırım yapan, üreten ve Türkiye’yi hedeflerine yaklaştıracak herkesin daima yanındayız, daima destekçisiyiz” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geycek Rüzgar Enerji Santrali’nin, 150 megavatlık kurulu gücüyle kendi alanında ülkemizin en büyük enerji santrallerinden birisi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisi, 285 milyon dolarlık bir yatırımla ülkemize kazandıran Adnan Polat’ın şahsında ortaklarıyla birlikte Polat Enerji Şirketi’ni tebrik etti.


Türkiye geliştikçe, büyüdükçe, üretimi arttıkça, refah seviyesi yükseldikçe enerji talebi, dolayısıyla da enerji yatırımı ihtiyacı sürekli arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bir ülkenin refah düzeyi nedir diye baktığınız zaman, o ülkenin enerji tüketimine bakılır. Eğer o ülkede enerji tüketimi fazla ise, refah düzeyi de fazla demektir. Bugün Türkiye 12 yıl öncesine göre 2 kat daha fazla enerji tüketiyor. Gelişmeler, 2023 yılında da bugüne göre 2 kat daha fazla enerji tüketimimiz olacağını gösteriyor. Bunun için de 120 milyar dolarlık yeni enerji yatırımına ihtiyacımız var. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız, hem stratejik açıdan, hem cari açığın azaltılması bakımından hayati öneme sahip. Hangi kaynağa dayanırsa dayansın, devreye giren her enerji tesisi bizim için altın kıymetinde. Bununla birlikte doğalgaz ve petrol yerine mümkün olduğu kadar, kömüre dayalı termik santraller, hidroelektrik, rüzgâr, güneş ve jeotermal kaynakları ikame etmenin çabası içindeyiz.”


“Kömürü de, nükleer enerjiyi de kullanacağız”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevre konusunda da, “Açık söylüyorum; en büyük çevreci biziz. Şurada son 12 yılda bu alanda ortaya konan performansı hiçbir dönemde, hiçbir iktidar ortaya koyamamıştır. Şu anda ülkemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamını seferber etmiş durumdayız. Bizden önce böyle bir şey yok denecek noktada. Örneğin, şu rüzgâr enerjisi santralleriyle Türkiye adeta bizim dönemde çalıştı, ondan önce böyle bir şey yok ve hızla da artarak devam ediyor. Türkiye’nin hedeflediğimiz şekilde büyümesini sadece bu kaynaklarla gerçekleştirebilmesi de mümkün değil. Onun için bunların yanında kömürü de kullanacağız, nükleer enerjiyi de kullanacağız. İşte onun için hem kuzeyde, hem güneyde biliyorsunuz Sinop ve Akkuyu’yla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Elbette tahrip etmeden, çevreyi bozmadan, çevrenin bize Allah’ın bir emaneti olduğu gerçeğini unutmadan bunu yapacağız. Ne çevreciliğin kalkınmamızı engellemek için bir silah gibi kullanılmasına izin vereceğiz, ne de tabiatın felaketi pahasına bir kalkınmacılık anlayışına geçit vereceğiz? Şu 12 senede bizim Türkiye genelinde diktiğimiz ağaç ve fidan miktarı nedir biliyor musunuz? 3,5 milyar fidan ve ağaç. Bunların yaklaşık 600 milyonu yetişmiş ağaçlardır, diğerleri fidandır ve süratle de bunu dikmeye devam ediyoruz. Dengeli, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız” diye konuştu.


“Yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik ediyoruz”


Her alanda olduğu gibi, enerji yatırımlarında da önceliği özel sektöre vereceklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Özel sektörün kurulu enerji gücümüzdeki payı, şöyle geçmişe bakarak 12 yıl önce yüzde 32 iken, bugün bu rakam, bu oran nereye ulaştı biliyor musunuz, yüzde 72, artış sürüyor. Özel sektörümüzü bu alanda yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, yine edeceğiz. Yenilenebilir enerji yatırımları için çok daha özendirici teşvikler veriyoruz. Açılışını yaptığımız bu santral, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda önemli ve örnek bir tesis. Bakınız geçmişte büyüklerimiz hep şunu söylerdi, nereler için? Derelerimiz için, ırmaklarımız için. ‘Su akar, Türk bakar’ derlerdi. Ama şimdi ne yapıyoruz? Şimdi ‘Su akar, Türk yapar’ diyoruz. Ve şimdi bir taraftan barajlar, bir taraftan hidroelektrik santrallerle hem enerji üretimimizi artırıyoruz, bunun yanında içme suyu, kullanma suyu, bunları üretiyoruz. Aksi takdirde durumumuz bizim çok büyük bir felaket olabilirdi. 20 milyon ağaca tekabül eden emisyon azaltımıyla çevre dostu bir tesis olan şu andaki santralin üreteceği enerji sayesinde doğalgaz faturamızdan yılda 40 milyon lira, yani eski rakamla 40 trilyon lira tasarruf edeceğiz. Bu tesisle jeotermal kaynaklar bakımından zaten zengin olan Kırşehir’in esen rüzgârı da ekonomimize kazandırılmış oluyor.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, dikili olan rüzgâr enerji santrallerinin o kanatları döndükçe bölgeye farklı bir hava verdiğini, farklı bir mimari estetik de kazandırdığını anlatarak, “Yurt dışında bunları geçmişte gördüğümüz zaman, ya bizim ülkede niye bunlar yok, acaba bunlar nedir diye bakardık. Sonra, bunlar rüzgâr üretilen santrallerdir denildikten sonra, tabii ben böyle 30 yıl öncesini falan söylüyorum, ‘bizim ülkede niye yok?’ dedik. Bizim ülkedeki siyasi mantalite bu işe çok uzaktı. Dertli değillerdi, araştırma yoktu. Bizi işte evde o kömürün kokusuna, külüne vesairesine hep mahkum etmişlerdi. Analarımız neler çekti, babalarımız neler çekti, o günleri bir hatırlayalım. Ama biz geldik, bakınız, siyasi hayatımın en etkin dönemlerinde İstanbul gibi bir yerde doğalgazı tüm çevresine yaydık. Türkiye’mizde şu anda doğalgazın gitmediği il sayısı artık 8-9 tane ilimiz kaldı. Bunun dışında her ile doğalgazı götürdük” dedi.


Bu tür tesislerin inşaat ve işletme aşamasında yapıldıkları bölgeye katkı sağladıklarını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polat Grubu’nun ilave olarak, tüm bölgeye hizmet verecek bir spor tesisini de ülkeye kazandırdığını kaydetti.


TOKİ Haber 


Geri Dön