19 / 04 / 2024

Kış için doğal gaz önlemleri!

Kış için doğal gaz önlemleri!

Türkiye, kış aylarında doğal gazda sıkıntı yaşamamak için yeni yeni önlemler geliştiriyor. BOTAŞ'ın, kısa vadeli ilk adımı, spot piyasadan tankerlerle likit doğal gaz alarak atacak.



Rusya-Ukrayna kriziyle başlayan süreç, kış aylarında doğal gaz tedarikinde sıkıntı yaratabilir. Enerji Bakanı Taner Yıldız da sıkıntı ihtimali olduğunu belirtmişti. Türkiye, Ukrayna’dan gelen Batı Hattı'ndan gaz akışında aksama ihtimaline karşı yeni önlemler geliştiriyor. 


NTV'den Ahmet Ergen'in haberine göre, BOTAŞ, kısa vadeli ilk adımı, spot piyasadan tankerlerle likit doğal gaz alarak atacak. Katar'la 1,2 milyar metreküp likit doğal gaz alımı sözleşmesi imzalandı. Cezayir'den 4, 4 milyar metreküp likit doğal gaz alımı anlaşmasının da süresi uzatıldı. Nijerya'dan da 1,3 milyar metreküp likit doğal gaz alınacak. Likit gazı doğal gaza çeviren Aliağa ve Ereğli terminallerinin tam kapasite çalışması için de bağlantılar yapıldı. 


Önlemler çerçevesinde, elektrik santrallerinin bakım onarımı, doğal gaz tüketiminin yüksek olduğu günlerde yapılmayacak.. Silivri'deki doğal gaz depolama kapasitesi, 2,8 milyar metreküpe çıkarılacak. Ek olarak Tuz Gölü'nde 1 milyar metreküp kapasiteli yeni doğalgaz depolama tesisi yapılacak. BOTAŞ, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan, sözleşme miktarından az doğal gaz gelmemesi için de temaslarda bulunuyor.


NTV




Geri Dön