28 / 03 / 2024

Kısa vadeli al-sat amortisman sürelerini artırıyor!

 Kısa vadeli al-sat amortisman sürelerini artırıyor!

Emlakta amortisman süreleri (yatırımın kira gelirleri ile kendisini ödeme süresi) artıyor. İstanbul'da bu süre 10 seneyi aşıyor.Kısa vadeli al-sat amortisman sürelerini artırıyor.



Emlakta amortisman süreleri (yatırımın kira gelirleri ile kendisini ödeme süresi) artıyor. İstanbul'da bu süre 10 seneyi aşıyor.Arsa tapulu olup, kredi alınamayan taşınmazların krediye uygun yeni daireler kadar kira getirdiğini anlatan Erilkun, bu durumu şöyle örnekliyor: "Gaziosmanpaşa'da 2+1 arsa tapulu daireler 150 bin lira iken 750 lira civarında kiraya verilebiliyor. Yeni yapılarda ise bu rakam 250 bin lira ve kira getirisi 850 lira civarında. Buna göre arsa tapulu dairelerdeki amortisman süresi 13-14 sene iken, yeni dairede bu süre 20 seneyi aşıyor."


TİCARİ EMLAKTA AMORTİSMAN SÜRESİ 14-15 YIL

Erilkun, İstanbul'da ticari emlakta amortisman süresinin ortalama 14-16 sene olduğunu bildirdi ve "Stopajın kiracı tarafından ödenmesi, kiracının dekoru dilediği gibi ele alması aidat ve genel giderlerin darlığı ticari yerlerde yatırımı ön plana çıkarıyor" diyor.


YURT YATIRIMININ GERİ DÖNÜŞÜ 8-9 YIL

Apart olarak günlük ya da süreli kiraya verilen taşınmazlarla, yurt olarak yapılandırılan taşınmazlarda ise amortisman sürelerinin gerilerde olduğunu belirten Hakan Erilkun şöyle devam ediyor: "Yatırımın geri dönüşü 8-9 sene gibi kısa sürelerde sağlanabiliyor. Bu nedenle komple satın alınan ve kullanım amacı bu hale çevrilen birçok yapı görüyoruz. Kocamustafapaşa, Cihangir, Talimhane gibi bölgelerde bu örnekler çok yaşanıyor. Ayrıca üniversitelere yakın bölgelerde de yurt türü kullanım çok fazla. Genelde E-5'e yakın güzergahlarda alınan binalar, bu amaçla iyi kira gelirleri sağlayabiliyor. Sefaköy, Avcılar, Bahçelievler, Göztepe, Kadıköy gibi noktalarda bu amaçla revize edilen birçok yapı bulunuyor."



Ortadoğu


Geri Dön