25 / 04 / 2024

Kısa vadeli dış borç stoku azaldı!

Kısa vadeli dış borç stoku azaldı!

Milat Gazetesi köşe yazarı olan Gözde Altıntaş bugünkü yazısında kısa vadeli borç stoğunu ve tüketim harcamalarını anlattı. İşte o yazı...



Merkez Bankası, Eylül Ayı Kısa Vadeli Borç istatistikleri'ne göre; 2015 Eylül sonu itibariyle kısa vadeli dış borç stoku, 2014'ün yıl sonuna göre yüzde 8,8 azalarak 121,1 milyar dolara geriledi. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku 84,4 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku 36,5 milyar dolar düzeyinde kaldı. Kısa vadeli dış borç stokunun azalması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. 


PROTESTOLU SENETLER ARTIYOR 

Protesto edilen senetlerdeki artış dikkat çekiyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin açıklamasına göre Ocak-Ekim 2015 döneminde 826 bin senet karşılığı ödenmediği için protesto edildi. Bu senetlerin toplam parasal tutarı 7,9 milyar lirayı buldu. Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azaldı. Ancak parasal tutarı yüzde 17 arttı. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 27'sini İstanbul ilindekiler oluştururken İstanbul'u yüzde 13 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 4 ile Antalya, yüzde 4 ile Konya takip etti. Yılın ilk 10 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı da yüzde 38 arttı. Protesto edilen senetler ile karşılıksız çıkan çeklerdeki bu artış oranları piyasalarda işlerin pek iyi gitmediğine işaret ediyor. 


EN ÇOK HARCAMA KONUT VE KİRA İÇİN YAPILDI 

Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 24,8 ile konut ve kira harcamaları aldı. Bunu yüzde 19,7 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) Hanehalkı Bütçe Araştırmasının 2012, 2013, 2014 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre, toplam tüketim harcamasının yüzde 24,5'i İstanbul'da oturan hanehalkı tarafından yapıldı. Ege Bölgesi yüzde 14,6'lık oranla ikinci sırada yer aldı. Akdeniz Bölgesi yüzde 12 ile üçüncü sıraya yerleşirken en az harcamayı yüzde 1,9 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi yaptı. Konut ve kira harcamalarında en yüksek payı ayıran yüzde 28,9'la istanbul oldu. Ortadoğu Anadolu Bölgesinde bu pay yüzde 23 olarak gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu iken en düşük oran yüzde 16,1 ile İstanbul'da hesaplandı. Son 10 yılda gıda harcamasının payı yüzde 26,4'ten yüzde 19,7'e geriledi. Buna karşılık ulaşım harcaması yüzde 9,5'ten yüzde 17,8'e yükseldi. Bu araştırma sonuçlarını şöyle özetleyebiliriz; Türkiye genelinde toplam harcamaların 4'te birini İstanbul yaparken konut ve kiraya en yüksek pay ayıran yer oluyor. Diğer bir tespit de son yıllarda halkımızın gıda harcaması azalırken ulaşım harcaması katlanıyor. Öyle anlaşılıyor ki her şehre havalimanı yapılması nedeniyle yolcuların artık seyahatlerinde hava yolunu tercih etmesi, ulaşım giderlerinin artmasına sebep oluyor. 


Gözde ALTINTAŞ/Milat


Geri Dön