19 / 04 / 2024

Kısmi kullanma izin belgesi nedir?

Kısmi kullanma izin belgesi nedir?

Bir yapının inşaat çalışmalarının bitmesi halinde yapının kullanıma açılabilmesi için kullanma izni (iskan belgesi) alınması gerekiyor. Peki, kısmi kullanma izin belgesi nedir?



Bir yapının inşaat çalışmalarının bitmesi halinde yapının kullanıma açılabilmesi için kullanma izni (iskan belgesi) alınması gerekiyor.


İskan belgesi bir yapının inşaat çalışmalarının onaylı projesine uygun olarak inşa edildiğini gösteriyor. Bu belge alınmadan yapı resmi olarak bitmiş kabul edilmiyor, dolayısı ile kat mülkiyeti tapusu çıkmıyor. 


Peki, kısmi kullanma izin belgesi nedir? Yapılara SGK ilişiksiz belgesi aranmadan "kısmi kullanma izini belgesi" düzenlenebilir mi?


İmar Kanununun 28 nci maddesinin onuncu fıkrası, bir bağımsız bölüme ya da bağımsız bölümlerin tamamına ayrı ayrı kısmi kullanma izni düzenleme amacını taşımamakta olup, yapının tamamına yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi ile ilgili olduğundan, bu fıkra kapsamında yapının bir ya da birkaç ya da bütün bağımsız bölümleri için,  bağımsız bölüm maliklerinin ayrı ayrı başvurusu mümkün değildir. 


Yapı kullanma izni düzenlenmesi için ancak yapının tamamı için başvuru yapılması gerekiyor.


Bu nedenlerle kısmi kullanma izni başvurularına, İmar Kanununun 28 inci maddesinin onuncu fıkrası kapsamında uygulama yapılması mümkün değildir.

 

Hangi durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi olmadan iskan alınabilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön