25 / 04 / 2024

Kıyı kenar çizgileri 2015 sonuna kadar E- Devlet Portalında!

Kıyı kenar çizgileri 2015 sonuna kadar E- Devlet Portalında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kıyı kenar çizgilerini E- Devlet Portalına aktarmaya hazırlanıyor. 1975 yılında fiilen başlayan kıyı kenar tespiti çalışmalarının 2014 yılı itibari ile yüzde 98’i tamamlandı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kıyı kenar çizgilerini E- Devlet Portalına aktarmaya hazırlanıyor.  1975 yılında fiilen başlayan kıyı kenar tespiti çalışmalarının 2014 yılı itibari ile yüzde 98’i tamamlandı. Bu çalışmanın 2015 yılı sonuna kadar tamamlanıp E-Devlet portalına aktarılması hedefleniyor.


Kıyılar, su ile karaların birleştiği eko sistemler olarak hayvan ve bitkiler için yoğun yaşama alanları oluşturuyor.  İnsanlar içinde coğrafi, ekonomik, doğal, estetik imkânlar sunan kıyılar tarihin ilk çağlarından bu yana çok değerli yaşam alanları oldular.  Ayrıca; kıyılar tatil ve dinlenme imkânı sağlayan ve ulaşım kolaylığı sunan alanlar olması nedeni ile önemini artırmış ve çekim odağı haline gelmiştir.


Kıyılarımızın planlı gelişmesi ve sürdürülebilir kullanılmasını temin etmek için kıyı alanlarına ilişkin kıyı kenar çizgisi tespitlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu nedenle kıyı kenar çizgilerinin tespitini hızlandırdı.

Bu kapsamda, 1975 yılında fiilen başlayan kıyı kenar çizgisi çalışmaları, 2010 yılına kadar geçen zaman zarfın içerisinde ülkemiz kıyılarının  %54’ünün kıyı kenar çizgisi tespiti yapıldı.  Bakanlık Kıyı Kenar Çizgisi Tespitlerinin Tamamlanması Projesi kapsamında ülkemiz deniz kıyılarına ait kıyı kenar çizgisi tespitlerinin %44’ü daha bitirildiğini ifade ederek 2011-2014 yılları arasında 8660 adet paftada kıyı kenar çizgisi onama yapıldığını ve ülkemiz deniz kıyılarına ait kıyı kenar çizgilerinin %98’i 2014 yılı itibariyle tamamlandığını ifade etti. 

                                             ORTOFOTO DEĞERLERİ KULLANILARAK KIYI KENAR ÇİZGİSİ TESPİTİ YAPILACAK


2015 yılı içerisinde, Kıyı kenar çizgisi tespiti yapılmamış alanlarda (deniz, göl ve nehir)  gerçek ortofoto değerleri kullanılarak kıyı kenar çizgisi tespitleri yapılacak. Türkiye Kıyı Envanteri Bilgi Sistemi Projesi kapsamında, kâğıt ortamında üretilmiş eski kıyı kenar çizgilerinin yaklaşık 8590 km’lik kıyı kesiminin tamamı Coğrafi Bilgi sistemlerine aktarılarak koordinat birliği sağlanmış olacak.


Bu doğrultuda Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen proje ile kıyı kenar çizgileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ nün verileri ile ilişkilendirilecek. Kıyı kenar çizgilerinin mülkiyetlerle olan durumu da dahil olmak üzere ülkemiz genelinde onaylı kıyı kenar çizgilerine ilişkin tüm bilgilere (il, ilçe, onay tarihi, değişikliği vb. gibi) erişim e-devlet portalı üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Kıyı kenar çizgilerinin e-devlet portalında yer alması, kıyıyı kullanmak isteyen kurum, kuruluş, yatırımcı ve vatandaşların kıyı kenar çizgilerine hızlı ulaşmasını sağlayacak. Bu alanlarda plansız gelişmelerin önüne geçilecek ve kıyılarımızın kamu yararı doğrultusunda kullanımı temin edilmiş olacak. 




Geri Dön