29 / 03 / 2024

KKTC deniz geçiş isale hattı 700 milyon TL'ye mal oldu!

KKTC deniz geçiş isale hattı 700 milyon TL'ye mal oldu!

Kıbrıs'ın 50 yıllık su hasreti son buluyor. Yılda 75 milyon metreküp su, Toroslar'dan KKTC'ye ulaşacak. Kalyon İnşaat-Sigur Ros ortaklığının yaptığı deniz geçiş isale hattı 700 milyon TL'ye mal oldu.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak rüya projede sona gelindi. Dünyada ilk kez deniz altından askılı boru sistemiyle Mersin'den KKTC'ye su gönderilecek projede 66.5 kilometrelik hattın son parçası dün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ve KKTC yetkililerinin katıldığı törenle eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı, kendisinin de İSKİ başkanı olduğu dönemde Kıbrıs'a su getirme projesinin gündeme geldiğini anlatan Eroğlu, "O dönemde Adalar'a su getirme projesini gerçekleştirdik. Daha sonra 'Kıbrıs'a da su getirin' denildi. 'Yetki bizde olsa getiririz' demiştik. Hükümete geldiğimizde 2005'te Cumhurbaşkanımız 'Veysel Hoca Kıbrıs'ı unuttunuz mu?' diye sordu. Böylece projeye başladık. Bu projenin mimarı Cumhurbaşkanımızdır" dedi. 


250 METRE DİPTE 

Akdeniz'de basınca dayanacak boru imal etmenin zor olduğunu söyleyen Eroğlu, "Denizin 250 metre altına askıda borular döşedik. 1 metre 60 santim çapında boruyu altta ve üstte iki şamadıra tutuyor. Üstteki borular 8, alttakiler 16 ton ağırlığında. Robotlarla birbirine bağlanıyorlar. Yüksek teknolojili bir yöntemdi" diye konuştu. 


75 MİLYON METREKÜP SU 

Eroğlu, toplam boru uzunluğunun 80 kilometre olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Alaköprü ve Geçitköy'deki iki baraj arası eklendiğinde rakam 107 kilometreye çıkıyor. Boru hattı yıllık 75 milyon metreküp su taşıyacak. Bunun 38 milyonu içme suyu, 37 milyonu ise tarımsal faaliyetlerde kullanılacak. Arıtma, barajlar, depo ve isale hatları dahil proje finansmanı toplam 1.6 milyar TL'ye mal oldu. Kalyon İnşaat ile Malezyalı ortağı Sigur Ros'un gerçekleştirdiği deniz geçiş isale hattının maliyeti ise 700 milyon TL'yi buldu." 


İLK SU BİR AYA KADAR AKAR

Bakan Eroğlu, bir aylık test çalışmasının ardından KKTC'nin yapacağı arıtma tesisine su basılacağını belirterek, "İnşallah 29 Ekim'e kadar su KKTC'de musluktan akar hale gelecek" dedi. Projenin Kıbrıs'ı gıda ve üretim üssü haline getireceğini kaydeden Eroğlu, "Bu büyük bir kalkınma projesidir" ifadesini kullandı.


GÜNEY'E DE SU VERİRİZ

Projenin KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakereleri de olumlu etkileyeceğini kaydeden Eroğlu, "Proje müzakerelerde elimizi güçlendirir. Rum tarafına su verilmesine Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hükümeti karar verecek. Biz hiçbir canlının susuz kalmasını istemeyiz. İkinci hattı da döşeyebiliriz. Artık bizim için çocuk oyuncağı" diye konuştu.


YATIRIMDAN PARA KAZANMADIK

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, projeden para kazanmadıklarını ancak kendileri için önemli bir know- how oluşturduklarını anlattı. Birçok ülkeden 11 gemi kiraladıklarını söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: "Gemilerin aylık kirası yakıt hariç 7 milyon dolardı. İş yapsın yapmasın bu parayı ödedik. Hatta kışın gemiler 3 ay çalışmadı, yine de bu parayı verdik."


KALYON İNŞAAT'A TEŞEKKÜR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalyon İnşaat'a ve özellikle Cemal Kalyoncu'ya zor projeyi zamanında ve en iyi biçimde tamamladıkları için teşekkür etti. Projeden şirketin bir kârı olmadığını anlatan Eroğlu, "Fedakârlık yaptılar. Ama bu büyük bir referanstır. Ne diyelim? Allah bereketini versin" dedi.


ANAMUR VE MESERYA'DA 133 BİN DEKAR SULANACAK

Eroğlu , tarımsal sulamada GAP'ta yapılan hataların tekrarlanmaması için tarım arazilerinde kapalı ve damlama sulama sisteminin kullanılacağını kaydetti. Edinilen bilgilere göre, Alaköprü Barajı'ndaki depolanan suyla Anamur'da 83 bin 340 dekarlık tarım arazisi sulanacak. Aynı şekilde Ada'nın en verimli ovası Meserya'da da 50 bin dekarlık tarım arazisi kuraklıktan kurtulacak.


PROJEYE ÖZEL BORU FABRİKASI

Proje için özel bir boru fabrikası da kuruldu. Hatta döşenen boruların tonajları büyük olduğu için fabrika Anamur'da yapıldı. Fabrika yatırımını DSİ adına Kalyon İnşaat gerçekleştirdi. Boruları da Fırat Boru üretti.


LEFKOŞE HATI TAMAM

KKTC tarafındaki isale hatlarının da büyük bölümü tamamlandı. Lefkoşe hattının tamamı bitti. Girne hattı yıl sonunda tamamlanacak. Su Dipkarpaz ve Mağusa'da 2016'da musluklardan akacak.


Sabah


Geri Dön