19 / 04 / 2024

KKTC, dünyaya 'yatırıma hazırız' mesajı verecek!

KKTC, dünyaya 'yatırıma hazırız' mesajı verecek!

28 Kasım’da KKTC, Türkiye’den ve dünyadan dev yatırımcıları ağırlayacak. Barışa Giden Yolda ‘Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’yle KKTC, dünyaya 'Yatırıma hazırız' mesajı verecek.



Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Su Temin Projesi’ geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. ‘Hayat suyuna’ kavuşan KKTC, şimdi de yatırım çekmek için kolları sıvadı. 28 Kasım’da KKTC Başbakanlığı himayesinde Uluslararası Diplomatlar Birliği Avrupa İşadamları Kulübü (EBCA) ve Girne Amerikan Üniversitesi tarafından düzenlenecek zirvede dünyaya “Yatırıma hazırız” mesajı verilecek. 


‘BİZ DE VARIZ’ DİYECEĞİZ 

Uluslararası Diplomatlar Birliği'nin Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, zirveyle ilgili detayları şöyle anlattı: “3 ay önce İstanbul’da bir yatırım zirvesi gerçekleştirdik. Çok olumlu tepkiler alınca bir benzerini KKTC’de de düzenlemeye karar verdik. Bu zirveyi, ‘barışa giden yolda ekonomi zirvesi’ olarak nitelendiriyoruz. Buradan dünyaya politik bir mesaj verip ‘biz de varız’ diyeceğiz.”  KKTC denince çoğu yabancı şirketin aklına ambargonun geldiğini vurgulayan Bozçelik, “Buraya gelmeye korkuyorlar. Oysa biri gelip burada inşaat yapmak istiyorsa, köprü kurmak istiyorsa hiçbir engel yok. Kıbrıs yatırıma hazır. Yatırımcı hükümetten desteği görüp, zorlanmadan şirket kurabileceğini anlayacak" dedi.


MÜTEVAZI HEDEF: 5 MİLYAR 

Seneye bu zamanda duvarların yıkılmış olabileceğine inandığını ifade eden Ferhat Bozçelik, “Şimdiden gelen yatırımcı, duvar yıkıldıktan sonra gelecek olanlara göre büyük avantaj sağlayacak” diye konuştu. Kıbrıs’ın bakir pazar olduğunu ve bugüne kadar yapılmamış çok iş biriktiğini hatırlatan Bozçelik, “5 yıllık süreçte 5 milyar dolar yatırım çekebileceğimizi düşünüyorum. Ki bence bu mütevazı bir hedef. Devlerin gelişi, şimdiye kadar gelmeye çekinenleri de buraya çekecek” yorumunda bulundu.


Kumarhane imajı bitecek

Kıbrıs’ı ‘kumarhane ülkesi’ imajından da kurtarmak gerektiğinin altını çizen Ferhat Bozçelik, “Tarımı tekrar canlandıracağız. Kıbrıs enerji yatırımlarına çok sıcak bakıyor. Bir çöp tesisi kurulmasını istiyorlar. Bir de su arıtma tesisi istiyorlar” diye konuştu.


Kıbrıs böyle kadro görmedi

Zirve için dünyanın önemli yatırımcılarının KKTC'ye geleceğini vurgulayan Bozçelik, "KKTC böyle kadro görmedi. Demir-çelikte Almanya’nın bir numarası olan şirketi getiriyoruz. Bu şirket, Kıbrıs Rum kesimine 30 milyon dolar yatırım yapmış. Şimdi KKTC'ye de yatırım yapmak istiyorlar. Ayrıca THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Atlas Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da katılacaklar” dedi.


Zirveye kimler geliyor?

Ferhat Bozçelik’in anlattıklarına göre zirveye katılacak bazı gruplar şöyle: 

- Ağaoğlu Şirketler Grubu - Alman Ekonomi Meclisi Türk Alman Ekonomik İlişkiler Temsilciliği 

- Altınbaş Holding  

- Arab-Türk İş Konseyi Başkanı  

- Atlas Global 

- BİRKON 

- Cp-Bau - Doğa Holding 

- Doğa Kolejleri 

- Diplomatik Konsey  

- Earth Energy 

- Girne Amerikan Üniversitesi 

- İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) 

- Lucas-Nülle GmbH

- Noble Energy - Öztürk Holding 

- Taşyapı - TAV Havalimanları Holding  

- T.C. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı 

- Türk Hava Yolları  - Türkiye Müteahitler Birliği  - TÜRKONFED  

- TÜYAP Fuarcılık A.Ş.  

- Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı 


Akşam 


Geri Dön