28 / 03 / 2024

KKTC'ye Su Temini projesinde sorunlar çözüldü!

KKTC'ye Su Temini projesinde sorunlar çözüldü!

TÜRKİYE’den KKTC’ye deniz altından askılı boru sistemiyle götürülen suyun işletmesi konusunda KKTC hükümetiyle çıkan kriz aşıldı ve hükümetler arası anlaşma imza aşamasına geldi.



KKTC hükümetinden 4 bakanın Ankara’da pazartesi ve salı günleri yaptığı görüşmeler sonucunda, ‘asrın projesi’ diye adlandırılan suyun KKTC’deki işletmesi konusunda orta yol bulundu.


Buna göre KKTC’de tarımsal ve kullanım amaçlı işletme konusunda kamu-özel işbirliğinde 2 ihale yapılacak. Tahsilatı, ihaleyi kazanan şirket yapacak ve KKTC devleti ile belediyelere pay verecek. İşletmeyi alan şirket KKTC içindeki 600 milyon lirayı aşan alt yapı yatırımlarını yapacak. Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile KKTC Başbakan’ı Ömer Kalyoncu’nun imzasına açılan anlaşmanın önemli maddeleri şöyle:


* Türkiye yılda 75 milyon metreküp suyu KKTC’ye ulaştıracak. Deniz altından geçen borular dahil tesislerin güvenliğini, KKTC topraklarına kadar Türkiye sağlayacak. 

* Su Ada’ya ulaştığı noktada güvenlik sorumluluğu KKTC devletine devredilecek.

* Türkiye, suyu aynı sistemi kullanarak üçüncü ülkelere satabilecek.

* Su, KKTC’de tarımsal ve kullanım amaçlı olacak.


1.6 MİLYAR HARCADI

Türkiye’nin 4 yılda tamamladığı denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle su götürülmesi projesi, dünyada bir ilk. Türkiye projeye 1.6 milyar lira harcadı. Suyun, Ada’nın birleşmesi halinde Rumlara da satılması planlanıyor.


‘Su yeraltına pompalanıyor’

 ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, anlaşmazlık nedeniyle KKTC suyunun yeraltına pompalandığını söyledi. Eroğlu, bakanlığının 2016 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda özetle şunları söyledi: “Devlet Su İşleri 13 yılda 101 milyar lira yatırım yapmış. Asrın suyu şu anda Kıbrıs’a pompalanıyor. Dağıtımı ile ilgili bazı sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntı giderilene kadar su baraja ve yeraltına pompalanmaya devam edecek. Çünkü yer altı suyu çekile çekile çok aşağıya gitmiş. Toprak tuzlanmış. Ancak isterlerse hemen su verilebilir.”


Hürriyet


Geri Dön