10 / 05 / 2024

Klima pazarı 60 milyon lira olacak!

Klima pazarı 60 milyon lira olacak!

Yazın beklenen kavurucu sıcakları klima pazarını da hareketlendirdi. Geçen yıl 50 milyon lira çapında olan klima satışlarının 2015'te 60 milyona çıkması bekleniyor.



Yaz mevsimine yaklaşırken iklimlendirme pazarında en çok dikkati klima pazarında yaşanacak hareketlilik gösterecek. 2013 verilerine göre Türkiye'de toplam satılan klima sayısının 30 bin 862 olduğu kaydediliyor. Bu satışlardan elde edilen gelir ise 42 milyon liranın üstünde. Klimalara ise ortalama ayrılan bütçe ise adet başına yaklaşık bin 400 TL civarında. Geçen yıl ise klima satışları 29 bin adet seviyelerinde gerçekleşti. Bu satışlardan edilen gelir ise 50 milyon 131 bin TL. Bu yıl hedef 30 bin adetlik bir satış gerçekleştirmek ve 60 milyon liralık bir pazar büyüklüğüne ulaşmak. Pazarda en önemli canlılık ise enerji verimliliği yüksek ürünlerde oluyor. Bireysel klima sistemlerinde yüksek enerji verimine sahip, az elektrik tüketimi ile yüksek performans sağlayan inverter split klimalar tercih ediliyor. Düşük ses seviyesine sahip klimalar da tercih edilmeye başlandı. 


KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Klima alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor: 

-Klima alım kararında tüm kriterler göz önünde bulundurulmalı. Bir keşif çalışması için alanında uzman kişilerden yardım alınmalı. 

-Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model cihazın kullanılması gerektiği önemli. 

-Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir cihaz sağlığa zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgarının karşısında durulmamalı. 

-Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribat performansı düşürür. 

-Ortam ısı değerleri aniden değiştirilmemeli. 

-Orijinal parça kullanımına dikkat edilmeli. 


Sabah


Geri Dön