20 / 04 / 2024

Koç Holding, Amerikalı AES ile ortak oluyor!

Koç Holding, Amerikalı AES ile ortak oluyor!

Koç Holding, enerjide vites yükseltmek için Amerikalı AES ile ortak oluyor... Enerji sektöründeki kulislere göre Koç Holding, büyük bir ortaklığa imza atmaya hazırlanıyor



Koç, 1981 yılında Teksas’ta kurulan ve 30 ülkede faaliyet gösteren dünya enerji devi AES ile ortaklık görüşmelerini bitirme noktasına geldi. Koç Holding ve AES, ortaklıklarını 2010 sonunda açıklayacak. İki ortak, yeni santral yapımının yanı sıra elektrik üretim ihalelerinde de birlikte hareket etmeyi planlıyor.

Tüpraş, Aygaz, Opet gibi Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerini bünyesinde bulunduran Koç Holding, yakında büyük bir ortaklığa imza atacak. Enerji sektörü kulislerinde yoğunlaşan haberlere göre Koç Holding, 1981 yılında Teksas’ta kurulan ve 30 ülkede faaliyet gösteren dünya enerji devi AES Corporation ile ortaklık görüşmelerini bitirme noktasına geldi.

2007 yılında IC İçdaş Enerji Grubu’na ortak olarak Türkiye’ye adım atan AES’in yeni ortaklıkla Doğu Avrupa’daki büyüme planlarını güçlendirmeyi planladığı, Koç Holding’in ise enerjide vites büyütmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bu yılsonunda kamuoyuna ortak olduklarını açıklayacak olan Koç Holding ve AES, yeni santral yapımının yanı sıra elektrik üretim ihalelerinde de birlikte hareket etmeyi planlıyor.

AES, Mayıs 2007’de New York Borsası’na yaptığı açıklamada İçtaş Enerji’nin yüzde 50 hissesini aldığını bildirdi. Ortaklık sonucunda kurulan AES-IC İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret ise Türkiye’de 4 yılda 600 milyon dolarlık yatırım yaparak 18 santral inşa etmeyi planladığını açıkladı. O dönemde ortaklığı değerlendiren AES Başkanı ve CEO’su Paul Hanrahan, “Bu ortaklık, gelecekte Türkiye ve yakın bölgedeki büyümemiz için kusursuz bir platform oluşturacak” dedi. AES ve IC İçdaş Enerji Grubu’nun 2007’den bu yana süren işbirliği çerçevesinde Türkiye’de 350 MW’lık santral yatırımı hayata geçirildi. IC İçdaş ile AES ortaklığının 2007-2010 dönemini kapsadığı, iki grubun işbirliğinin bitmesinin hemen ardından Koç Holding ile yapılan anlaşmanın kamuoyuna açıklanacağı ifade ediliyor.

Agresif yatırım politikasıyla geldi

Kamerun’dan Sri Lanka’ya, Katar’dan Brezilya’ya dünyanın dört bir yanında yatırımları olan AES, son dönemde özellikle Avrupa’nın doğusundaki ülkelerle ilgileniyor.

Türkiye’yi en hızlı büyüyen pazarlardan biri olarak gören şirketin internet sitesinde Türkiye ile ilgili “Türkiye son 8 yılda enerji üretim kapasitesini yaklaşık 14 bin MW arttırdı. Ancak 2015 yılındaki enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için her yıl 3 bin MW yeni kapasite yaratması gerekiyor. Bu çerçevede AES Türkiye’de agresif bir yatırım politikası izleyecek” değerlendirmesine yer verildi. AES, 2006 yılında çıkılan ve 2008’e ertelenen dağıtım özelleştirme ihalelerine de müracaat ederek yeterlilik almıştı.
VATAN/Necla DALAN


Geri Dön