26 / 04 / 2024

Koç Holding İGDAŞ'ın satışını yakından takip ediyor!

Koç Holding İGDAŞ'ın satışını yakından takip ediyor!

Koç Holding, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satış masasına koyduğu İGDAŞ’ı yakından takip ediyor. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Koç Topluluğu satış gelirlerinin yaklaşık yarısının enerji grubu şirketlerinden geldiğini belirtti..



Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Koç Topluluğu satış gelirlerinin yaklaşık yarısının enerji grubu şirketlerinden geldiğini belirterek “İGDAŞ’ın özelleştirilmesi ve yurt dışından doğalgazın Türkiye’ye getirilmesi projeleriyle ilgileniyoruz, ancak bu projeler ile ilgili bir şey söylemek için henüz çok erken” dedi. Memioğlu rafineri alanında dünya devleriyle rekabet ettiklerini belirterek “Türkiye’de yeni rafineri kurulmasından çekinmiyoruz. Liberal pazarı sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Memioğlu, yaptığı açıklamada, TÜPRAŞ’ı dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirdiklerini ifade ederek, Türkiye’de yeni bir rafineri yapılmasını desteklediklerini söyledi.


Yurt dışından da getirebilirler


Memioğlu, TÜPRAŞ’ın Türkiye’deki tek petrol rafineri şirketi olması nedeniyle tekel olarak algılandığına işaret ederek, ülkedeki akaryakıt piyasasında Shell, BP gibi uluslararası petrol şirketlerinin de yer aldığını hatırlattı. Türkiye’de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerinin dünyanın değişik yerlerinde bir çok rafineriye sahip olduğuna dikkati çeken Memioğlu, bunların istedikleri kadar akaryakıtı kendi rafinerilerinden ithal edebileceklerini belirtti. Memioğlu “TÜPRAŞ’ın Yunanistan, İspanya veya Karadeniz’deki herhangi bir rafineriden hiçbir farkı yok. Akaryakıt şirketleri bizi pahalı buluyorsa, tüm ihtiyaçlarını yurt dışından getirebilirler” diye konuştu. Memioğlu, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’deki cari açığa ve enflasyona olumlu etkileri olacağını ifade ederek, Türkiye’de rafine ürün fiyatlarının ise petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, ithal bir ürün olması sebebiyle kurlardaki değişim ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 


AA


Geri Dön