28 / 03 / 2024

Kocaeli Bilişim Vadisi projesi için 3 ödüllü bina yıkılıyor!

Kocaeli Bilişim Vadisi projesi için 3 ödüllü bina yıkılıyor!

Kocaeli’nde kurulacak Bilişim Vadisi projesi için, bölgede bulunan ve 50 milyon dolar harcanarak inşa edilen 3 binanın yıkımına başlandı. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, kendisinin tasarladığı binaların yıkımının ‘planlara’ aykırı olduğunu söyledi.



Kocaeli’nde kurulacak Bilişim Vadisi projesi için, bölgede bulunan ve 50 milyon dolar harcanarak inşa edilen 3 binanın yıkımına başlandı. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, kendisinin tasarladığı binaların yıkımının ‘planlara’ aykırı olduğunu söyledi


Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın projesiyle kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü için ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in tasarladığı ve yaklaşık 50 milyon dolar harcanarak inşa edilen 3 bina, yıllarca atıl durumda kaldıktan sonra Bilişim Vadisi Projesi kapsamında yıkılmaya başlandı.


Kocaeli’nde kurulması planlan Bilişim Vadisi’nin temeli aylar öncesinde atıldı. Hayata geçirilmesi planlan Bilişim Vadisi projesi ile birlikte bölgede bulunan 10 yıllık 3 ödüllü binanın yıkımına başlandı. Gebze, Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, yapımına başlanan Bilişim Vadisi ile birlikte bölgedeki 1994 yılından itibaren Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ve ekibi tarafından inşa edilen binalar da yıkılmaya başlandı. Ahmet Vefik Alp, büyük emek vererek yaptırdığı ve projesini kendisinin çizdiği Muallimköy’deki binaların yıkılmasına tepki göstererek, yıkımın engellenmesi için mahkemeye başvurduğunu söyledi. Mahkemenin bilirkişi tayin ettiğini belirten Alp, “Binaların yıkımın engellenmesi için, Koceli 2. İdare Mahkemesi’ne başvurduk ve mahkeme Gazi Üniversitesi’nden 3 bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporunda, Sanayi Bakanlığınca hazırlanan Bilişim Vadisi İmar Planları’nın ehircilik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Bilirkişi raporuna rağmen Bilişim Vadisi’nin yapımı devam ediyor. Tüm bunlara rağmen benim binalarım neden yıkılıyor? Bu projeye 10 yıl emek ve çok para harcandı. Mevcut yapılar yeni proje ile entegre edilebilirdi. Aslında alan çok büyük, 3 milyon metrekarelik sahada gelip mevcut 3 binanın üstüne çökmek doğru değildir” dedi.


‘Çalışmada yer almak istedik’


Binaların yapımına 50 milyon dolar harcandığını kaydeden Alp, “Bu kadar yüksek rakamlarla yapılan binaların hiç kullanılmadan yıkılması doğru değildir. Bu binaların yapımında 10 yıllık emeğim vardı. Ekip olarak yeni şekliyle çalışmalarda yer almak istediğimizi defalarca tüm kademelere bildirdik. En azından hayata geçirecekleri ve yürüttükleri yeni proje için benim de fikrim alınabilirdi. Fakat bunların hiçbiri yapılmadı. Bunların yaptıkları 10 yıllık emeğe saygısızlıktır. Burada mimari ve kültürel bir soykırım var.” diye konuştu.


2002’de açıldı

Gebze, Muallimköy’de mimar Prof Dr. Ahmet Vefik Alp ve ekibi tarafından ‘Bilim Kenti’ fikri ile yapılan binaların temeli dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1996 yılında atılmıştı. Kimya bölümü ve çevre mühendisliği bölüm binalarının açılışı da 2002 yılında yine 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından gerçekleştirilmişti. 2012 yılında Çevre Mühendisliği ile Kimya Bölümü binaları Avrupa’nın en iyi kamu hizmet tesisi seçilmiş, Avrupa Gayrimenkul ödülünü almıştı.


Alp, binaların bulunduğu alanın 3 milyon metrekarelik büyüklüğe sahip olduğunu söyleyerek, “Binalar yeni projeye entegre edilebilirdi” dedi.


Milliyet


Geri Dön