24 / 04 / 2024

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tramvayları satın aldı!

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tramvayları satın aldı!

Büyükşehir Belediyesi, 19 milyon 740 bin Avro bedelle Akçaray’ın araç yapımı ihalesini kazanan Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. ile 12 adet tramvay aracı alımı için sözleşme imzaladı



Büyükşehir Belediyesi, 19 milyon 740 bin Avro bedelle Akçaray’ın araç yapımı ihalesini kazanan Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. ile 12 adet tramvay aracı alımı için sözleşme imzaladı. Büyükşehir Belediyesi’nin kent ulaşımına vizyon katacak projelerinin başında gelen tramvay projesinde önemli bir adım daha atıldı. Büyükşehir Belediyesi ile 12 adet tramvay aracı alımı ihalesini kazanan Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. arasında sözleşme imza töreni Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik arasında gerçekleşti. İmza töreniyle birlikte aynı zamanda Kocaeli Bilgilendirme Noktası(K@BİN)’ in açılışı gerçekleştirildi. 


180 MİLYON LİRA

Programda ilk konuşan isi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, tramvay projesiyle ilgili bilgiler verdi. Büyükakın, “Tramvayımızı kentimize kazandırmak adına adım adım ilerliyoruz. 114 milyon bedelli inşaat ihalemizi gerçekleştirdik. 66 milyon lira da araçlar için yatırım yapmış olacağız. 7 Ağustos 2015 tarihinde yer teslimini yaptık. İnşallah 6 Şubat 2017 tarihinde tramvayımız hizmet vermeye başlayacak. Şimdi şantiye alanı kurmaya başlıyoruz. İnşaat için sondaj çalışmaları da başladı. Yüklenici firma güzergah ve alt yapı projelerini bizlere sunacak. Alt yapıya kasım ayında başlıyoruz. Şubat ayında ise ray montajlarına başlayacağız. Önümüzdeki hafta tramvay araçlarının kontrol merkezleri ve ofislerin yer alacağı 30 bin metrekarelik depo alanının inşaatı başlayacak” dedi.


METROYA HAZIRLIK

Tramvay projesinin kentimize yapılması planlanan metro projesine bir hazırlık olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bu bir başlangıçtır. Tramvay yapımı Kocaeli’de daha bir başlangıçtır. Hep birlikte güzel işlere imza atacağız. Bu başarı, kentin başarısıdır. Tramvay adımından sonra İstanbul’la ve çevreyle entegre olmuş, Metro planını yapıyoruz. Metronun hazırlıklarını yapıyoruz. Gelişmiş kentlerde olduğu gibi raylı sisteme geçmek gerçekten çok önemli. Dediğimiz gibi tramvay, metro için attığımız ilk adımdır” açıklamasında bulundu.


RAYLI SİSTEM DEVRİ BAŞLIYOR

Kocaeli’de raylı sistem döneminin başlangıç noktası olacak tramvayda kısa sürede çok önemli mesafe kat edildi.  Geniş katılımlı bir basın toplantısıyla Kocaeli halkına tanıtılan tramvayın yapım ihalesi ve 12 adetten oluşan araç ihalesi arka arkaya gerçekleştirildi. Böylece 19 milyon 740 bin Avro bedelle araç yapımı ihalesini kazanan ve %100 yerli bir firma olan Bursalı Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalandı.

 


2017’DE YOLCU TAŞIYACAK 

Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tramvay projesinin güzergahı için yolcu talebi, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonun sağlanması ve inşaat maliyeti gibi konular ele alınarak tramvayın Otogar ile Sekapark arasında Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark güzergahında yol alması kararı alınmıştı. 10 ayrı alternatif arasından belirlenen güzergahta, vatandaşlara ve iş yerlerine en az rahatsızlık verecek şekilde yapılacak çalışmaların ardından 2017 yılı içinde tramvay yolcu taşımacılığına başlayacak. Sekapark-Otogar arasında çift yönlü, 7,2 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan güzergâhta Kocaelililerin internet üzerinden verdiği oylarla belirlenen tramvaya yine Kocaelililerin isteğiyle Akçaray adı verilmişti.

 


GÜNDE 16 BİN YOLCU

Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından üretilecek araçların uzunluğu 32m, genişliği 2,65m ve yüksekliği 3,30m olarak tasarlandı.  İki yönlü hareket edebilen ve yüzde yüz alçak tabanlı üretilecek araçların maksimum hızı saatte 70km, ortalama İşletme hızı ise saatte 20 km olacak. Sekapark – Otogar arasında, açılış yılında 6 dk sefer sıklığı ile günde 16 bin kişiyi taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem alanında yapacağı ilave yatırımlarla bu sayıyı her yıl artırmayı planlıyor. Şehir içinde hareket kabiliyetinin maksimum seviyede olabilmesi için 5 modülden oluşacak 300 yolcu kapasiteli tramvay araçları, tek yönünde 4 çiftli ve 2 tekli kapı bulunduracak. İhaleyi kazanan yüklenici firmadan 12’nci ayda 1 araç, 14’üncü ayda 2 araç, 15’inci ayda 3 araç, 16’ıncı ayda 3 araç ve 17’inci ayda 3 araç olmak üzere toplam 12 adet tramvay aracını teslim etmesi bekleniyor. 


KABİN DE HİZMETE GİRDİ

Programda imza töreninin ardından Sekapark’a yapılan Kocaeli Bilgilendirme Noktası’nın da açılışı gerçekleştirildi. Tramvayın sözleşmesi imzalandıktan sonra Başkan Karaosmanoğlu ve davetliler, KABİN ofisinin içerisini geçti. Ofis içerisinde Kocaeli’yle ilgili neredeyse tüm bilgiler bulunuyor. Sergi ofisi sisteminde planlanan K@BİN’de Akçaray’ın güzergahı, Kocaeli’nin farklı bölgelerinin fotoğrafları, trafik simulasyonları, çocuk oyunları gibi bir çok farklı şey ziyaretçilerini bekliyor.


Manşet Kocaeli 


Geri Dön