29 / 03 / 2024

Kocaeli Çoban Mustafa Paşa Camii restore edildi!

Kocaeli Çoban Mustafa Paşa Camii restore edildi!

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Mimar Sinan tarafından 1510'da yaptırılan Çoban Mustafa Paşa Camii'nin erkek tuvaletine mermer kaplamalar ve pisuvarlar yapıldı.



Kocaeli Çoban Mustafa Paşa Külliyesi'nde 2013'te başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar kapsamında erkek tuvaletinde, duvarlar mermerle kaplanarak üzerine pisuvarlar monte edilirken, pisuvarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Ayrıca yeni lavabolar yapıldı. Tarihî caminin dokusunu bozan düzenleme tepkiyle karşılandı. Gebze Tarih Araştırma Komisyonu Başkanı Resul Orman, şunları kaydetti: “Tarihi dokuya zarar verildiği için biz tarihçiler ve tarih gönüllüleri olaraks yapılanlara karşıyız.  Restorasyonun aslına uygun yapılmasını uygun görüyoruz.”


Zaman



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Tarihe saygısızlığın bir örneği daha sergilendi. 500 yıllık caminin duvarına pisuvar yapılması, herkesi şoke etti. Cami duvarına pisuvar yaptılar Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ndeki 500 yıllık Çoban Mustafa Paşa Camii'nin erkek tuvaletine, mermer kaplamalar ve pisuvarlar yapıldı. Pisuvarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Ayrıca yeni lavabolar yapıldı. Tarihi caminin dokusunu bozan düzenlemeye büyük tepki geldi. Vatandaşlar tarihi yapıya zarar veren değişikliğin ortadan kaldırılmasını istedi. 


TARİHİ DOKU BOZULMAMALI 

Gebze Tarih Araştırma Komisyonu Başkanı Resul Orman, "Restorasyonlar, tarihi dokuyu bozmayacak şekilde yapılmalı. Külliyenin lavabolarının modernize edilmiş haliyle halkın önüne sunulması gerekir. Yetkililer bu işi bilenlere yaptırsınlar" dedi.


Takvim


Geri Dön