29 / 03 / 2024

Kocaeli Gölcük'teki 2 tarihi ev restore edildi!

Kocaeli Gölcük'teki 2 tarihi ev restore edildi!

Kocaeli Gölcük'ün Saraylı köyünde bulunan tarihi 51 evden 2'sinin restorasyonu tamamlandı



Kocaeli'nin en eski yerleşim merkezlerinden Gölcük'ün Saraylı köyünde bulunan tarihi 51 evden 2'sinin restorasyonu, son dönemde hazırlanan proje ve yardımlarla tamamlandı.

Saraylı köyü muhtarı Rıfat Büyükbudak, AA muhabirinin yaptığı açıklamada, Gölcük'e 3 kilometre uzaklıkta olan, 800 nüfuslu köylerindeki tarihi evlerin 19. yüzyıl mimarisiyle yapıldığını söyledi.

Köylerinde ayrıca 750 yıllık çınar ağacı bulunduğunu, cami kapısının da tarihi olduğunu ifade eden Büyükbudak, Saraylı'nın geçmişinin Roma dönemine kadar dayandığını ve bölgenin en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu anlattı.

Büyükbudak, Saraylı'da 54 tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu, son dönemde yapılan çalışmalarla köydeki 2 tarihi evin restorasyonunun tamamlandığını, 1 evde de çalışmaların devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Restorasyon müracaatı oldukça Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kaynak sağlanıyor, ancak vatandaşlarımız bu konuda yeterince duyarlı davranmıyor. Bunun sebebi de evlerin varislerinin fazla olması. Ayrıca restorasyonun yüzde 30'unu varislerin ödeyecek olması da, restorasyon başvurularını etkiliyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar Müdürlüğü, Gölcük Belediyesince Saraylı Köyü Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı yapım çalışmalarını yürütülüyor. Bu kurumlardan yetkililer köyümüze gelip halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. Bu çalışmaların evlerin restorasyonu konusunda duyarlılığı artıracağını, önümüzdeki yıllarda köydeki eski evlerin büyük bölümünün restore edileceğini düşünüyoruz."

Rıfat Büyükbudak, köy meydanındaki tarihi çınar ağacının 750 yıllık olduğunu yapılan incelemede tespit edildiğini, ancak köyün tarihinin bin 800 yılı aştığından bu çınarın daha eski olabileceğini düşündüklerini kaydetti.

Büyük İskender'in sarayının bölgede bulunmasından dolayı "Saraylı" olduğu şeklinde rivayetlerin bulunduğunu anlatan Büyükbudak, "Köyün mezarlığında bulunan Roma dönemine ait eserler, burada bir saray olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Altyapı çalışmalarında bile çeşitli eserler ve kiremitlerle kaplı Roma mezarları bulunuyor. Arkeolojik kazı yapılması halinde daha fazlasının tarihi yapılar bulunacaktır" diye konuştu.

-SARAYLI KÖYÜ
Saraylı köyü meydanında çevresi yaklaşık 20 metre olan çınar ağacı, köy evleri, ahşap oyma sanatının ender örneklerinden olan tarihi cami kapısı, Roma döneminden kalma sütun başları ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Tarihi yapısının yanında doğal güzellikleriyle de dikkati çeken köyün çevresinde, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler 750 yıllık çınar ağacının gölgesinde toplanıp Samanlı Dağları ve Değirmendere Vadisi'ne doğru yola çıkıyorlar.

Saraylı köyü son dönemde bazı seyahat acentelerinin gezi programına dahil edilirken, burası kent merkezinde yaşayanların da hafta sonları vazgeçemediği yerler arasında.
AA


Geri Dön