19 / 04 / 2024

Kocaeli Körfez'de Çed toplantısı ertelendi!

Kocaeli Körfez'de Çed toplantısı ertelendi!

Yukarı Hereke bölgesinde işetilen 520 dönüm alanda ki taş ocağının kullanım alanını 250 dönüm daha artırmayı planlanmasını ÇED toplantında mahalle sakinleri toplantıyı protesto etti.



Yukarı Hereke bölgesinde işetilen 520 dönüm alanda ki taş ocağının kullanım alanını 250 dönüm daha artırmayı planlanmasını ÇED toplantında mahalle sakinleri toplantıyı protesto etti. Çevre İl Müdürlüğü'nde gelen mühendisler bu şartlar altında toplantı yapamayacaklarını söyletip alanı terk etti.


TERK ETTİLER

Körfez İlçesi Yukarı Hereke Bölgesi'nde yaklaşık 10 yıldır işletilen ve bölgede halkın çok şikayetçi olduğu Taş Ocağı’nın genişletilmesi projesiyle ilgili ÇED toplantısı bugün sabah 10.00’da Yukarı Hereke 17 Ağutos Mahallesi’nde bulunan 17 Ağustos İş Merkezi’nde gerçekleşecekti. Toplantıda CHP Körfez İlçe Başkanı Mehmet Kaçar, Halkevleri Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Seğmen, Hereke Çevre Koruma Derneği Başkanı Hayri Altınok, CHP’li Müzeyyen Topçu Tan ve mahalle sakinleri katıldı. Yukarı Hereke bölgesinde işetilen 520 dönüm alanda ki taş ocağının kullanım alanını 250 dönüm daha arttırmayı planlanmasını ÇED toplantında mahalle sakinleri toplantıyı protesto etti. Çevre İl Müdürlüğünde gelen mühendisler bu şartlar altında toplantı yapamayacaklarını söyletip alanı terk etti.


JANDARMA HAZIR BULUNDU

Çevre İl Müdürlüğünde gelen mühendisler Güneş Ekşi ve Şennur Yıldız, 4 firma tarafından Yukarı Hereke’de işletilen 520 dönüm alanda taş ocağının kullanım alanını 250 dönüm daha arttırmayı planlanmasını mahalle sakinleri ile görüşmek için bir araya geldi. ÇED toplantısında Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. İş merkezine girişlerde katılımcıların üstleri arandı. 

 

MAHALLELİ SİTEM ETTİ

Ancak mahalleli ilk olarak toplantının yapıldığı yeri beğenmedikleri için toplantı yapmaya gelen mühendislere sitem etti.  Ardından konuyla ilgili görüşlerini bildiren mahalle sakinleri astım hastası olduklarını belirtip taş ocaklarını yerleşim yerlerinden uzak bir yere yapılmasını istediklerini ifade etti. Katılımcılar arasında bulunan CHP Körfez İlçe Başkanı Mehmet Kaçar "Masal anlatmayın taş ocaklarının genişletilmesini istemiyoruz" diye isyan etti. Mahalleli ise "Bizim çocuklarımız 13 yaşında su birikintileriyle oynuyor. Toprakta kayma var. Ben çocuğumu çamurun içinden çıkardım" diye konuştu. 


TUTANAK TUTULDU

Mahalle sakinleri ayrıca çevresel etkilerin giderek arttığı alanın ayrık kullanılamaz duruma geldiğini belirttiler. Mahalle sakinleri ayrıca yapılmak istenen ÇED toplantısının kimseye haber verilmediği iddia edildi. Mahalle halkının bitmek bileyen sitemleri karşısında  mühendisler toplantıyı gerçekleştiremeyip bölgeye güvenlik amacıyla gelen jandarma ekipleriyle eşliğiyle  binadan ayrıldı. Mühendislerin gitmesinden sonra Mahalle sakinleri ve katılımcılar tarafından tutanak tutulması istendi.  Av.Cemalettin Narlığıoğlu tarafından tutulan tutanağa mahalle sakinleri imza attı. 


Özgür Kocaeli 



Geri Dön