20 / 04 / 2024

Kocaeli SEKA Park- Otogar tramvay hattı 2017'de tamam!

Kocaeli SEKA Park- Otogar tramvay hattı 2017'de tamam!

Otogar ile SEKA Park arasında yapılacak olan tramvay hattı için ihaleyi kazanan Gülermak firması ile sözleşme imzalandı. İmza töreninde 550 günde bitecek olan hat için geri sayım başlatıldı.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından SEKA Park ile Otogar arasında yapılacak olan 10 kilometre uzunluğundaki Tramvay Hattı için yapılan yapım ihalesinin ardından ihaleyi alan  Ankara  firması Gülermak Ağır Sanayi ve Taahhüt A.Ş arasında sözleşme imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Şirket Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necdet Demir arasında sözleşme Büyükşehir VİP salonunda imzalandı. İmza törenine büyükşehir Belediyesi üst düzey yetkilileri ve şirketten yöneticileri katıydı. Hattın Şubat 2017 yılında bitmesi planlanıyor.


113 MİLYON 990 BİN LİRA


Tramvay hattı için 2 yıl süren planlama çalışmasının ardından güzergah belirlendi ve yapım ihalesi yapıldı. Yapım ihalesinin ardından hatta çalışacak olan12 tramvay vagonun ihalesi de geçtiğimiz günlerde yapıldı. Gidiş, geliş toplam 14 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşan hat 113 milyon 990 bin liraya mal oyacak. Hat 550 iş günü içinde bitirilmesi planlanıyor. Günlük 16 bin yolcu taşıması planlan güzergahta, 8 bina kamulaştırılacak. Akçaray ismi verilen hat ile Kocaeli ilk raylı ulaşım sistemine kavuşacak.


16 SİNYALİZASYON YAPILACAK

Yapılacak olan tramvay hattında alt yapı, yapı temelleri imalatları için toplamda 340 bin metreküp kazı ve 213 bin metreküp çeşitli niteliklerde malzeme dolgu için kullanılacak. Hattın güzergahında bulunan kanalizasyon ve yağmur suyu deplasmanı ve yeni hatların kullanılmasında değişen çaplarda 21 bin 600 boru döşemesi yapılacak. Tramvay hattı boyunca toplam 28 bin 800 metre uzunluğunda ve 1977 ton oluklu ray imalatı yapılacak. Karayolu ve Tramvay hattının kesiştiği kavşaklarda 16 adet sinyalizasyon düzenlemesi yapılacak. 30 bin metrekare tramvay araçlarının park ve bakım kontrol ve idari merkezi yapılacak. İdari ofisler için 5 bin 640 metrekare kapalı prefabrik ofis alanı yapılacak.


2017 YILINDA BİTECEK


Törende sunum yapan Genel Sekreter Tahir Büyükakın, ilk çocuğunun olacağını duyduğunda bugün yaşadığı heyecanı duyduğunu belirtti. Kalbinin farklı attığını ifade eden Büyükakın, tramvay projesi ile ilgili çalışmaların 2 yıl önce başladığını kaydetti. Büyükakın, günlük 16 bin, yıllık 5,5 milyon yolcu taşındığını belirten Büyükakın, “2017 yılında günlük 47 bin, yıllık ise 16 milyon yolcu, 2040 yılında günlük 140 bin, yıllık ise 47 milyon yolcu taşımayı planlıyoruz. Tramvay hattını önümüzdeki süreçte yapacağımız metronun avam projesine uygun olarak metro duraklarıyla entegre edilecek” dedi. Otogarın yanında bulunan Pazar alanın depo ve bakım yeri yapılacağını belirten Büyükakın, tramvaya Kocaeli halkının Şubat 2017 yılında bineceğini belirtti. 


GELİŞEN KENTLERİN PROBLEMİ ULAŞIM


Sunumun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Tahir bey çok heyecanlanmış. Gerçekten heyecanlanacak bir konu. Kocaeli çok yoğun göz alan bir şehir. Eskiden kasaba olan yerler artık tamamen gelişti ve hala gelişiyor. Kocaeli sanayi ve liman kentti. Çok farklı özellikleri ile hızlı gelişen bir kent. Hızlı gelişen sanayi kentlerinin büyük problemleri oluyor. Alt yapı ve çevrede Kocaeli’de önemli değim ve dönüşümleri yaşadık. Şehrimiz 5-10 yıl öncesine göre çok önemli değişimler yaşadı. Bu değişimi esnafımız, halkımız, hükümetimiz, belediye başkanlarımız, halkımız ve kadromuzla yaptık. Ama gelişen şehirlerin en büyük sorunu ulaşım. Gelişen ülkelerde şehirlerin ulaşım sorununu raylı sistemle rahatlatmışlar. 


TRAMVAYA GEÇ KALDIK


Biz hızlı gelişen bir kentiz. 5 yıl önce yaptığımız köprü, 10 yıl önce yapılan kavşak artık yetmiyor. Yetmesi mümkün değil. İyileştirmelerde yetmiyor. Ulaşım sorunu ile ilgili bilimsel olarak çalışmalar yaptık. Elimizde önemli bilgiler var. Ama bunların hayata geçmesi hemen olmuyor. Raylı sistem elde ettiğimiz bilgilerin bir parçasının ürünü. İyileştirmelerimiz devam ediyor. Kara yolları ile ilgili de sıkıntı yaşıyoruz. Projelerimiz onaylandı. Raylı sistem geç kaldığımız bir olay. Tramvay ile ilk adımımızı atıyoruz. Kazmayı vurduğumuzda 2017 yılının başında tramvayımıza bineceğiz. Tramvayı geliştireceğiz. Uzatacağımız yerler olacak.


GEBZE’DE DE ÇALIŞMA YAPIYORUZ


Tramvay da sorunumuzu çözmeyecek. Kent gün geçtikçe büyüyor. 2023 yılında nüfusun 2,5 milyon olması bekleniyor. Metro ile ilgili her türlü alt yapı çalışmalarını ve araştırmalarımızı yapıyoruz. Projelerimizin adımlarını attık. Tramvay hafif raylı sistemdir. Artık bize yerin altında giden, kavşaklara takılmayan daha ağır ulaşım sistemi ile kentti tanıştırmak gerekiyor. Biz ilk adamımızı İzmit’e atıyoruz.Gebze’de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İstanbul ve  Marmaray  ile entegrasyon çalışmalarını yapıyoruz. Marmaray ile Gebze, Çayırova ve Dilovası’nı birleştirmek için çalışmalar var. Kentin önünü geleceğe yönelik açmak istiyoruz. Limalar, lojistik alanların ulaşımı da bizi ilgilendiriyor. Ulaştırma bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeleri yapıyoruz. İlk adımımızı Akçaray ile yapıyoruz” dedi.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön