19 / 04 / 2024

Kocaeli Yalı Mahallesi Tarihi Evleri restore ediliyor!

Kocaeli Yalı Mahallesi Tarihi Evleri restore ediliyor!

Kocaeli Gölcük Belediyesi'nin önemli projelerinden biri olan Değirmendere Yalı Mahallesindeki Yalı Mahallesi Tarihi Evleri'nin aslına uygun biçimde yenilenerek gün yüzüne çıkarılmasının ardından, 12 tescilli binanın ve caminin restarasyon çalışması başladı.



Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca onaylanan Kocaeli Gölcük Belediyesi'nin önemli projelerinden biri olan Değirmendere Yalı Mahallesindeki Yalı Mahallesi Tarihi Evleri'nin ihalesinin yapılmasının ardından yapımına başlandı. 


Mevcut olan yalı camisinin hemen yanına yeni cami için inşaat çalışması başladı. Caminin temeli atıldıktan sonra diğer evlerinde yapımı başlayacak. Proje bir yıl içerisinde tamamlanarak Gölcük belediyesine teslim edilecek. 


İlçemizin tarihi koridor başlangıcı konumundaki" Yalı Evleri Restorasyonu" projesiyle bölgenin tarihsel dokusunu yeniden yaşatmayı hedefleyen ve hızla yürüyen çalışmalarını Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de yakın bir hassasiyetle takip ediyor. 


BÖLGEYE HAYAT VERECEK 


Bakan Ellibeş "Yalı evlerimizin ikisi tamamlandı. Diğer evler ve cami için ihalemizi yaptık. Proje bir yıl içerisinde tamamlanacak . Yalı Camii'nin yapımı için çalışma başladı. Evlerinde çalışması başlayacak. Bir butik otelimiz olacak. Ahşap heykel, seramik müzelerimiz oluşturulacak. Yöresel ürünlerin pazarlanacağı yenilip içileceği kafeler olacak. Sanat etkinliklerinin yapılacağı alan bulunacak. Bahçe içerisinde Ahşah sempozyumunda çalışacak sanatçılarımız için alanlar ve anfı tiyatroda yerini alacak. Mükemmel bir proje olacak" dedi. 


DEĞİRMENDERE'YE CAN VERECEK 


Tarihsel bir geçmişi olan "Yalı Evleri" röleve ve restorasyon çalışması kapsamın da bölgedeki iki eski tarihi ev aslına sadık kalınarak, yerinde yapımı tamamlanarak bitirildi. Başkan Ellibeş, "Söz verdik yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu projeye bölge halkımız da gerçekten çok önem veriyor. Yıllar öncesi var olan, zamanla adeta yok olmaya yüz tutmuş bu taıihi eserlerimizi günümüze taşıyarak tekrar ortaya çıkmaları adına büyük bir iradenin arkasında durarak, hedeflerimize varıp, bölgemizde ve tüm çevremizde yaşayan halkımızın beklentilerine cevap vermenin mutluluğunu yaşıyoruz'şeklinde konuştu. 




Emine AKBOYUN/Kocaeli Bizim Yaka


Geri Dön