28 / 03 / 2024

Kocaeli'de her daireye bir otopark dönemi başladı!

Kocaeli'de her daireye bir otopark dönemi başladı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisinden Nisan Ayında oy birliği ile geçen kentteki otopark ilke ve esaslarıyla ile ilgili yeni düzenleme uygulanmaya başlandı.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisinden Nisan Ayında oy birliği ile geçen kentteki otopark ilke ve esaslarıyla ile ilgili yeni düzenleme uygulanmaya başlandı. Her yıl ortalama 20 bin aracın Kocaeli’deki trafiğe dâhil olmasıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de uygulanan 3 daireye 1 otopark uygulamasını sonlandırarak her daireye 1 otopark zorunluluğu getirdi.


HER DAİREYE BİR OTOPARK ŞARTI


Günümüzün en önemli trafik sorunlarından olan otopark sorununu çözmek için kolları sıvayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yeni bina ruhsatı alacak vatandaşlara yönelik Otopark Yönetmeliği İlke ve Esaslarını değiştirdi. Düzenleme öncesinde 3 daireye 1 otopark ayrılıyordu. Yeni düzenleme ile parsel alanı 500 metre kareden küçük parsellerde 2 daireye 1 otopark, 500 metre kareden büyük parsellerde 1 daireye 1 otopark şartı aranacak. Dubleks, tripleks gibi lüks konutlarda ise 1 daireye 2 otopark yeri gösterilmesi zorunlu olacaktır. Yapılan düzenleme ile ayrıca bodrum katların otopark amaçlı kullanımını yaygınlaştıracak birçok teşvikler getirildi.


MECLİS’TEN TARİHİ KARAR


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve İmar Komisyon Başkanı Yüksek Mimar Zekeriya Özak, Darıca’da düzenlenen ilçe belediyeleri aylık imar toplantısında “Otopark ilke ve esaslarının” revize edilmesi ve uygulama sürecini anlattı. Özak “2005-2015 yılları arasında Kocaeli nüfusu yaklaşık %35 artarken araç sayısı %120 kadar artmıştır. 2015’te 334 bin 539 olan araç sayısının 2023’te yaklaşık 600 bine kadar çıkabileceği öngörülmektedir. Hızla artan araç sayısı sonucunda kentte otopark sorunu yaşanmaması için oy birliği ile çok önemli ve tarihi bir karar aldık. Alınan kararlarla sokak ve caddelerden araçların arındırılması hedefleniyor” dedi. Toplantıya Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler ve ekibi, ilçe belediye başkan yardımcıları ve imar müdürleri katıldı.



KATLI OTOPARKLAR VE YENİ NESİL OTOPARKLARA DESTEK


Toplantıda katlı otoparkların yapımına teşvik edici maddeleri açıklayan bir sunum yapan Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, ”Daha önce düzenlenerek kentte katlı otoparkların yaygınlaştırılması amaçlanmıştı. Buna göre; katlı otopark yapmak isteyene sahip olduğu imar hakkına 1 kat ilave imar verilerek zemin katının işyeri olarak kullanımına izin veriliyor. Bununla birlikte yeni nesil mekanik ve asansörlü otopark yapmak isteyene de bitişiğindeki binanın yüksekliği kadar imar veriliyor. Ayrıca bodrum katlarda otopark yapılması istendiğinde, istenildiği kadar bodrum kat izni verilecek” ifadelerini kullandı. Öte yandan bu düzenlemelerin detayı ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda ve ilçe belediyelerinde bilgi alınabiliyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön