25 / 04 / 2024

Kocaeli'de kentsel dönüşüm paneli düzenlendi!

Kocaeli'de kentsel dönüşüm paneli düzenlendi!

Kocaeli Barosu ve Türkiye Barolar Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm’ konulu paneli KOTO’da gerçekleşti.



Kocaeli Barosu ve Türkiye Barolar Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm’ konulu paneli KOTO’da gerçekleşti.


Kocaeli Baro Başkanlığı ve Türkiye Barolar Birliği işbirliği ile KOTO Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda Kentsel Dönüşüm konulu panel düzenlendi. Panele İstanbul Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem Saba Özmen, İstanbul Barosu’ndan Av. Ali Rıza İlgezdi ve TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. M. Şeref Kısacık eğitmen olarak katılım sağlarken panelde Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, Baro Yönetimi ve stajyer avukatlar yer aldı.


‘CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM OLDU’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, “Meslek içi eğitim çalışmalarımız bugün yine devam ediyor. Kentsel dönüşüm var olalı ekonomik sebepler, sosyal gelişimdeki yetersizlik, aşırı nüfus yoğunluğu, yanlış yer seçimi ve doğal afetlerden dolayı şehirlerin dönüştürülmesi ve yenilenmesi amacıyla ülkemizde ve dünyanın birçok alanında kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Bölgemiz de özellikle 99 Depremi’nden sonra ciddi bir kentsel dönüşüm uygulanmakta. Bu konuyla ilgili bu konuda uzmanlaştığını düşündüğümüz değerli misafirlerimiz eğitim verecek” dedi.


‘UZMANLAŞACAĞINIZ ALANLAR OLSUN’

Panelin moderatörlüğünü üstlenen TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Şeref Kısacık, “31 yıldır Baronun değişik kademelerindeyim. Genç avukatlarımıza şunu söylemek istiyorum: Ne iş olsa yaparım devri bitti. Belirli alanlarda uzmanlaşmanız gerekir. Uzmanlaşacağımız alanlar sürekli yaygın iş alanları olmalı” dedi.


'49 İLDE 188 RİSKLİ ALAN'

İstanbul Barosu’ndan Av. Ali Rıza İlgezdi, “Kentsel dönüşüm Kocaeli’nin kendisidir. Yalova, Erzincan’dır. Deprem olan bölgelerdir. Yüzde 92’si deprem hattı olan bir bölgede 18 milyon yapı var. Bunun belki tasfiye edilmesi adına 31 Mayıs 2012’de bazı alanların dönüştürülmesi ile ilgili yasa çıktı. 49 ilde 188 tane riskli alan ilan etmişiz. 120 milyon metrekare. 250 bin tane bina ve 550 bin tane bağımsız bölüm var. Her an ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir bölgeden bahsediyoruz” dedi.


‘RİSKLİ ALAN VE RİSKLİ YAPI’

Devamında İlgezdi, “Türkiye nüfusu 80 milyon, Almanya’da ise 100 milyon. Müteahhit karnesi Almanya’da 400 iken Türkiye’de ise 285 bin tane. Bizim temel iki konumuz var: Riskli yapı ve riskli alan. Riskli yapı riskli alanın içinde bulunan ağır hasar gören yapıyı tanımlar. Riskli yapı tespiti için maliklerden birinin riskli yapı sürecinin başlatılması için Bakanlığın belirlediği bir kurula başvurması yeterli” şeklinde açıklamalarda bulundu.


‘BİLE BİLE LADES DERSEK ÖLÜRÜZ’

‘Deprem oldu neden öldük?’ sorusunun cevabı ‘Bile bile lades dersek ölürüz’. Ya canımızı seviyoruz ya parayı. Türkiye’ye baktığımızda insanlar parasını daha çok seviyoruz” ifadelerine yer verdi. Ardından eğitim, İstanbul Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem Saba Özmen ile devam etti.


Bizim Yaka


Geri Dön