29 / 03 / 2024

Kocaeli'de otoparkta yeni dönem!

Kocaeli'de otoparkta yeni dönem!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl genelinde otopark sıkıntısı yaşanmaması için 1 daireye 1 otopark zorunluluğu ve yeni teşvikler içeren köklü çözümler getirmişti.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl genelinde otopark sıkıntısı yaşanmaması için 1 daireye 1 otopark zorunluluğu ve yeni teşvikler içeren köklü çözümler getirmişti. Ülkemizde uygulanmakta olan otopark yönetmeliğince 3 daireye 1 otopark uygulamasını sonlandırılarak, her daireye 1 otopark zorunluluğu getirilmişti. Bu uygulama ile aradan geçen 4 ayda inşaatı yeni başlayan binalarda fazladan 2 bin 140 araçlık otopark kendi parseli içinde yer alması sağlandı. Başarılı uygulama sayesinde 5 yılda yaklaşık 40 bin aracın sokaklardan çekilmesi öngörülüyor.40 bin aracın parklanma alanının takriben Kocaeli-Ankara arası mesafeye tekabül ettiği belirtildi.


İLK 4 AYDA 2 BİNİ AŞKIN OTOPARK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi her yıl ortalama 11 bin aracın Kocaeli’deki trafiğe dâhil olmasıyla birlikte harekete geçti. Başlattığı uygulama ile ülke genelinde uygulanmakta olan 3 konut için istenen 1 otoparkın bedele dönüştürmesini kaldırarak, 1 konuta 1 otopark zorunluluğu getirdi. Kocaeli’de inşaatına başlanılan binaların altında veya bahçesinde otopark yerinin ayrılması zorunlu hale getirildi. İlk 4 ayda 2 Bin 140 aracın sokaklara park edilmesinin önüne geçilerek uygulama olumlu sonuç vermiş, parsel içinde ayrılan otoparklarda yüzde 30 artış olmuştur.


HEDEF 5 YILDA 40 BİN OTOPARK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayında alınan Meclis Kararı ile onaylanan yeni Otopark İlke ve Esasları aylardır Kocaeli genelinde uygulanmakta. Bu esaslara göre; 500 metre kareden küçük parsellerde 2 daireye 1 otopark, 500 metre kareden büyük parsellerde 1 daireye 1 otopark zorunluluğu getirildi. Dubleks, tripleks gibi lüks konutlarda ise her daireye 2 otopark yeri gösterilmesi zorunlu oldu. Yapılan düzenleme ile ayrıca bodrum katların otopark amaçlı kullanımını yaygınlaştıracak birçok teşvikler getirildi.


HER EVDE 1 ARAÇ VAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve İmar Komisyon Başkanı Yüksek Mimar Zekeriya Özak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kocaeli Türkiye’nin coğrafi olarak en küçük kentlerinden biri, ama sanayinin başkenti. Etrafı dağlar ve ormanlar ile çevrili. Yerleşim alanları kısıtlı ama her evde ortalama 1 araç var. Otopark bu kent için çok önemliydi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nun önderliğinde Büyükşehir Belediyemizden oybirliği ile tarihi bir karar alarak, her eve bir otopark yeri uygulamasını zorunlu hale getirdik” dedi.


KARAR OLUMLU SONUÇ VERDİ

Özak ayrıca “2005-2015 yılları arasında Kocaeli nüfusu yaklaşık yüzde 35 artarken araç sayısı da yüzde 120 kadar artmıştır. 2015’te 334 bin 539 olan araç sayısının 2023’te 600 bine yaklaşacağı öngörülmektedir. Bu alınan kararın 4 aylık kısa bir dönemde bile olumlu sonuçlarını gördük. Bu karar ile sokak ve caddelerden araçların arındırılmasını ve olası felaket ve acil durumlarda, itfaiye ve ambulans geçişleri için daha uygun şartlar oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.


Derince Ekspres


Geri Dön